Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

250 bensinstationer blåsta av Panaxia

Publicerad 2012-09-18

Omkring 250 svenska bensinstationer har bestulits på sina dagskassor av bolaget Panaxia.

Många riskerar nu att gå i konkurs.

– De små stationerna på landsbygden riskerar att försvinna – och därmed försvinner service som apotek-, post- och Systembolagsombud, säger Robert Dimmlich, vd på Svensk Bensinhandel.

Enligt branschorganisationen Svensk Handel misstänks Panaxia ha förskingrat uppåt 500 miljoner kronor från olika handlare i samband med konkursen.

Lönerna i fara

Panaxia har ansvarat för att hämta dagkassan och sätta in kontanter på kundföretagens konto. Men i samband med Panaxias konkurs har pengarna som hämtats gått upp i rök.

Enligt branschorganisationen Svensk Bensinhandel har runt 250 bensinstationer i landet drabbats.

Susanne Melander som har Preem på Norr Mälarstrand, är en av dem.

Den 5 september såg hon ett mejl om att Panaxias konkurs. Då gick hon in och kollade företagets konto. Flera hundra tusen som hämtats av Panaxia sattes aldrig in.

– Det kan ju drabba mig så att jag inte har likvida medel och betala ut löner. Nu är jag orolig att använda något annat. Man vet inte om någon penninghantering är säker, säger hon.

Hårt slag mot landsbygden

Robert Dimmlich på Svensk Bensinhandel uppger att Panaxias stölder är ett hårt slag mot medlemmarna.

– Vår preliminära bedömning är att 250 bensinstationer i landet. Det utgör ungefär 20 procent av de bemannade stationerna. Många har förlorat runt 500 000 kronor, vilket i medel motsvarar tio årsvinster. Det är inget man tar igen på en kafferast.

– I vår värld är det inte ovanligt med bara 3-4 kreditdagar, vilket leder till drivmedelsstopp. Och en station som inte har bensin tappar kunder i rasande fart.

Stölderna riskerar att slå särskilt hårt mot landsbygden där bensinstationerna är ombud för apotek, post och Systembolag.

– Den sista servicecentrat på en landsort är ofta en bensinstation, och många av dem riskerar nu att slå igen. Det betyder att kommersiell och offentlig service försvinner för invånarna på orten.

"Vi rånades"

Panaxia hämtade dagskassan från Ica Kvantum Fjällbacken i Gävle, 1 062 000 kronor, den 5 september – samma dag som Panaxia gick i konkurs. Men pengarna sattes aldrig in på Icas konto.

– Vi har blivit rånade av vårt eget säkerhetsbolag. Det känns väldigt konstigt. Overkligt, säger Jan Håkansson, som gjort en polisanmälan om stöld.

Han är även besviken på bankerna som finns representerade i Panaxias styrelse.

– Det är människor från banker som Sparbanken och Forex som suttit i styrelsen och känt till det här under lång tid. Det svärtar ju ned även dem.

Ica har inget centralt ramavtal med Panaxia, men flera enskilda butiker har anlitat företaget, enligt Staffan Ekengren, presschef på Ica.

– Det är fem-sex handlare som hört av sig om att de råkat ut för motsvarande sak. Beloppen varierar och rör sig mellan hundratusentals kronor och upp till över miljonen. Vi stöttar naturligtvis handlarna så mycket vi kan juridiskt, säger han.

"Förstår att de är förbannade"

Aftonbladet berättade i april att Panaxias grundare Thomas Gravius häktades i april, misstänkt för grov förskingring.

Stefan Rydholm är säkerhetschef på Panaxia

– Jag förstår att kunderna som förlorat sina pengar är förbannade, säger han till Aftonbladet.

– Konkursförvaltaren tog över ansvaret för företaget sedan konkursen. Vi gjorde en polisanmälan den 20 april. När konkursen inträffade har det visat sig mera lik i företaget. Vi har överlämnat mer handlingar till Ekobrottsmyndigheten i förra veckan, säger han.