Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Budget klar för ny vårdmyndighet

Publicerad 2012-09-09

Nästa sommar startar den nya myndigheten Inspektionen för vård och omsorg.

Nu är det klart att den får en budget på 376 miljoner kronor för 2013 och 651 miljoner för 2014.

Socialministern Göran Hägglund, KD, kommer att ta pengar från Socialstyrelsen till budgeten för nya tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg.

En del av pengarna tas från Socialstyrelsen eftersom en del av deras arbetsuppgifter också överförs till den nya tillsynsmyndigheten.

– Vi vill ha en starkare tillsyn. Det är en viktig del i patientsäkerhetsarbetet, alltså att följa upp misstag som begås för att bygga det förtroende som sjukvården och omsorgen måste ha, och för att kunna dra lärdomar när misstag ändå begås, säger socialminister Göran Hägglund (KD) till TT.

– Vi kommer att ta pengar från Socialstyrelsen. Förlorar de en uppgift är det också rimligt att deras anslag förändras, säger Göran Hägglund.

Hur stor del av budgeten det handlar om kan han inte svara på. Myndighetens inspektörer ska finnas i hela landet, men själva huvudkontoret ska vara placerat i Stockholm och regeringen räknar med en kostnad på ungefär 651 miljoner kronor om året.

Eftersom Socialstyrelsen utöver tillsyn även jobbar med bland annat föreskrifter och riktlinjer inom vården tycker Hägglund att det är viktigt att dela upp de olika verksamheterna.

TT