Borg vill inte höja taket i a-kassan

Publicerad 2012-09-08

LO: "Det är en skandal"

Anders Borg (M) stänger dörren för att höja taket i a-kassan.

Nu riktar LO skarp kritik mot finansministern.

– Det är en skandal, säger Ola Pettersson, chefsekonom.

Anders Borg.

Finansminister Anders Borg (M) vill inte höja det kritiserade taket i a-kassan.

I Sverige Radio Ekots lördagsintervju säger Borg att det skulle få alltför negativa sysselsättningseffekter.

– När vi räknar på det, så skulle även en höjning av a-kassan under de första tre månaderna kosta uppemot 30 000 jobb. Så pass stora negativa effekter har a-kassehöjningar, säger Anders Borg.

Hård kritik från facket

Nu rasar fackförbundet LO mot Borgs uttalande.

– Det är en skandal och jag tycker att det är helt fel. Det här är en viktigt trygghetsförsäkring, säger Ola Pettersson, chefsekonom på LO.

Ola Pettersson anser att Anders Borg håller på att skrota den svenska välfärdsmodellen. Förutom en höjning av taket vill LO även göra det billigare att gå med a-kassan.

– Just nu är det olyckligt att så många står utanför, det kan leda till gigantiska sociala problem i samhället, säger han.

Taket i a-kassan sänktes 2006 och har inte höjts sedan dess. Det innebär att den högsta ersättningen en arbetslös kan få är 80 procent av en månadslön på 18 700 kronor.

”Inte legat så lågt som nu”

Och det är inte bara facket som ger Borg kritik.

– Höjer man taket får vi en högre arbetslöshet, men samtidigt har taket aldrig legat så lågt som nu i procent av genomsnittslönen. Min värdering är att det kan vara rimligt att höja taket, trots att det leder till en något högre arbetslöshet. Eftersom att ge människor som förlorar jobbet ett bra skyddsnät måste vara ett mål i sig, säger ekonomen Lars Calmfors till Aftonbladet.

Per Isling, pressansvarig på Svenskt Näringsliv, har större förståelse för Borgs uttalande.

– Det är förståeligt på grund av det begränsade budgetutrymmet och samtidigt är en höjning en mycket tveksam åtgärd då det skulle ge negativa effekter för jobb och sysselsättningen, säger han.

Kan höjas i framtiden

Samtidigt utesluter inte Anders Borg att taket kan komma att höjas i framtiden.

– A-kassan kan höjas när vi, för det första: vi ser att vi också kan göra andra saker som stimulerar arbetsutbudet, till exempel  jobbskatteavdrag. Och för det andra: när vi börjar se att den här nedgången av a-kassan som vi sett verkligen biter. Så att vi ser att arbetslösheten går ner till de nivåer där den ska vara, kanske då fem eller sex procent, säger han till Sveriges Radio Ekot.