”Stoppa utvisningar till Italien, Sverige”
Publicerad 2012-09-07
EU-parlamentarikern Cecilia Wikström kräver nödstopp
Finland och Danmark har stoppat utvisningar till Italien.
Nu kräver EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) att även Sverige inför ett nödstopp.
– Det behövs tills Migrationsverket kan garantera att de asylsökandes rättigheter respekteras, säger hon till Aftonbladet.
– Jag har ju sett de här flyktinglägren på plats. Det är jätteviktigt att de personer som jobbar med detta har sett själva, eller pratat med flyktingar som kommer därifrån. Det är en otroligt smärtsam syn. Folk är inlåsta i fängelseliknande byggnade utan att ha gjort något annat än att söka asyl i Europa. Det är trångt och på sina håll finns inga toaletter.
– Jag uppmanar Migrationsverket att se över noga ta del av hur situationen ser ut i italienska flyktingläger, dra konsekvenserna av det och avbryta alla överföringar av asylsökande till Italien på samma sett som vi har avbrutit alla överföringar till Grekland, säger Wikström.
Tio fall i Europadomstolen
Aftonbladet har berättat om den våldtagna afghanska pojken Ali, 15, som efter besked om att skickas tillbaka till Italien sytt ihop sin mun och försökt ta livet av sig. I går valde Migrationsverket att temporärt stoppa utvisningen av honom, sedan fler läkarintyg om hans psykiska tillstånd tillkommit.
Hos Europadomstolen ligger tio fall, varav två svenska, som gäller flyktingar som ska återsändas till Italien, som så kallade ”Dublinärenden”.
Dublinförordningen säger att det första EU-landet som en flykting kommer till ska ansvara för asylärendet, men kan frångås om det finns humanitära skäl.
Larmrapporterna har varit många under den senaste tiden, om att Dublinflyktingar i Italien far illa, och allt fler domstolsfall i Europa handlar om dessa.
– Situationen för flyktingar i Italien är väldokumenterad. Många hamnar på gatan och blir beroende av hjälp från frivilligorganisationer, säger Maria Hennessy på EU:s flyktingorgan ECRE, till Aftonbladet.
MV: "Inte så stora problem"
Grekland är bannlysts som Dublinland. Danmark och Finland har nu valt att stoppa utvisningar även till Italien, av humanitära skäl. Men Migrationsverket i Sverige bedömer saken annorlunda.
Fredrik Beijer, biträdande rättschef på Migrationsverket
– Vi följer läget i alla EU-länder, även Italien. Men just nu bedömer vi att Italiens problem inte är så stora att man inte får en säker prövning, eller att man skulle utsättas för övergrepp vid ett återvändande till Italien, säger han.
Men vad säger ni om de vittnesmål från Italien där asylsökande vittnar om övergrepp?
– Man får titta på vad som är vidimerat i den allmänna rapporteringen. Det finns absolut orosmoln i Italien och det gör att vi tittar på det här. Vi har alltid möjlighet att göra ett undantag av humanitära skäl i Dublinförordningen.
– Men det vi tittar på är inte egentligen vad en person varit med om under den tid den vistas i Italien. Det kan vara en mängd olika omständigheter som kan påverka det. Det vi tittar på är hur en person tas emot vid ett återvändande.
Barnpsykolog: "Svårt läge"
Madelaine Seidlitz, jurist vid Svenska Amnesty:
– Frågan man kan ställa sig är om man faktiskt inte bör utreda mottagandet i Italien ordentligt, och särskilt av barn. Vi har vetat sedan många år är att i vissa delar av Italien är att rapporterna många om att flyktingmottagandet inte är bra. Vi ser att det är ett ganska stort antal fall som handlar om barn, där många barn verkar må väldigt dåligt.
Anna Calderón, psykolog på barn- och ungdomspsykiatrin i Mora, uppger att fallen med ensamma flyktingbarn som ska skickas tillbaka till Italien väller in:
– Det är svårt för oss på barnpsykiatrin och de flesta Dublinärenden kommer till oss. Vi kan inte göra något åt Migrationsprocessen, men det som kan hjälpa dem är att de får stanna. Det här är barn med svåra svåra upplevelser med sig i i bagaget.
För närvarande har hon kontakt med tre suicidala pojkar från Afghanistan. Hon har fått tillstånd att berätta om en av dem. Han är 17 år och kom till Sverige från Afghanistan via Italien. Båda föräldrarna är döda.
– Han blev gripen av polis i Italien men sökte aldrig asyl där. Han levde på gatan i tält under vintern. Han frös och hungrade. Han fick köa i timmar för mat hos kyrkan. Där blev han utsatt för en grov misshandel av en annan flykting.
Tvingas till prostitution
Han kom till Mora i februari, och efter besked att han skulle skickas tillbaka till Italien sjönk han ned i depression och förtvivlan.
– Han hade kniv på sig och högg sig själv i magen på Migrationsverkets lokaler. Han blev inlagd på psyket i Örebro.
– Han är väldigt bestämd med att han inte åker levande till Italien. "Mitt liv har varit så svårt så jag orkar inte kämpa längre. Jag hade hoppats få stanna i Sverige för att få lugn och ro och studera. Men jag orkar inte mer om jag måste återvända", säger han, berättar Anna Calderón.
Enligt Calderón har hon fått flera antydningar på att det förekommer att flyktingsmugglare tvingar flyktingbarn till prostitution.
–En annan kille sa att "Jag tvingades göra så fasansfulla saker som jag aldrig kunnat föreställa mig göra i min vildaste fantasi".
Vad säger du till dem som tror att flyktingbarnen överdriver för att få stanna?
– Jag tror snarare att de här pojkarna bagatelliserar saker de varit med om för att de skäms. Att historierna egentligen varit värre än dem de berättar om för Migrationsverket.