Familj med handikappad son får inte ha bil

Publicerad 2012-09-07

Joachim Nordin får inte ha bil för Katrineholms socialnämnd trots att han har en handikappad son.

Katrineholms kommun vill att kammarrätten tvingar familjen Nordin att sälja sin bil för att familjen ska få bidrag.

Förvaltningsrätten dömde till familjens fördel och ansåg att de behöver bilen eftersom ett av familjens fem barn lider av autism.

Bilen är värd knappt 5 000 kronor.

Socialförvaltningen i Katrineholm vill att kammarrätten tvingar snickaren Joachim Nordin, 39, och hans familj att sälja sin bil så att pengarna kan användas till familjens försörjning.

Joachim blev arbetslös i vintras och har sedan dess varit arbetssökande. För att klara av att ta hand om sina fem barn är han beroende av försörjningsstöd. Ett stöd som, trots domen i förvaltningsrätten, nu Katrineholms kommun vill dra in.

"Får panik av tågen"

Förvaltningsrätten i Linköping ansåg inte att kommunen kunde kräva att bilen säljs, bland annat därför att en av Joachim Nordins söner har autism och för att hans hustru lider av reumatism. Men Katrineholms kommun överklagar nu domen till kammarrätten.

– Min sjuårige pojke kan inte åka tåg. Han får panik av tågen. När vi går till stationen stryker han sig mot väggen och är livrädd. Det är fruktansvärt, säger Joachim Nordin.

Han är ledsen och arg.

– Vi måste åka till Eskilstuna regelbundet och besöka läkare. Det fungerar inte att åka tåg men det begriper inte kommunen, tyvärr. De fattar inte vad min sons sjukdom innebär, säger han.

Bilen värd knappt 5 000 kronor

Bilen, en Ford Escort från 1997 i dåligt skick, är enligt Joachim Nordin värd någonstans mellan 4 och 5000 kronor, om det överhuvudtaget är möjligt att sälja den.

– Men den har funkat för oss, säger han.

Socialförvaltningen i Katrineholm är utöver bilägandet också kritiska till att familjen har ett källarförråd till de fem barnens vinterleksaker. Förrådet kostar 60 kronor i månaden.

– Jag förstår inte hur de kan resonera så här, säger Joachim Nordin.

Socialförvaltningen skriver i sitt överklagande av domen att familjens behov av bil inte är styrkt eftersom det inte finns något läkarutlåtande.

"Har inte med pengar att göra"

Nina Överkvist, verksamhetschef på socialförvaltningen i Katrineholm, förklarar överklagandet med att hon tycker att förvaltningsrättens dom är konstig.

– Vi har kommunala riktlinjer. Om det inte finns skäl att göra avslag från riktlinjerna så ska man inte göra det heller. Ett skäl kan till exempel vara funktionshinder, säger hon.

Har inte pojken ett funktionshinder?

– Det finns en annan statlig myndighet, Försäkringskassan, som har uttalat sig i frågan och enligt dem har han inte det. Vi på kommunen har ingen medicinsk expertis så vi kan inte bedöma det.

Men 5 000 kronor är ju i sammanhanget ganska lite pengar, tycker du inte det?

– Det här har inte med pengar att göra. Vi vill göra rätt och tycker att förvaltningsrättens dom är märkligt formulerad. Därför har vi överklagat.