’Horkarl’-myntet var hans hämnd
Publicerad 2012-09-02
Kungens kalas gjorde att falskmyntaren kom för sent – då straffade han honom
Falskmyntaren kom för sent till jobbet på grund av kungens 65-årsfirande.
Som hämnd lät han prägla enkronorna med texten: ”Vår horkarl till kung”.
Det uppger en medaljtillverkare för Svenska Dagbladet.
De kungasmädande enkronorna dök upp i Sverige i början av juni. Sedan dess har mystiken kring de hånfulla horkarlsmynten varit tät.
I går publicerade Svenska Dagbladet en intervju med en person som säger sig ligga bakom de uppmärksammade slantarna.
– Jag ser mig som en amatörkonstnär och det ligger inte i mitt intresse att förklara mitt verk, sa personen enligt SvD.
”Professionellt”
I går laddades ett filmklipp upp på Youtube som till synes visar bilder från processen bakom de omtalade enkronorna.
Filmen är 40 sekunder lång och börjar med några ord från en förvrängd mansröst:
– Jag har en idé, ett experiment som börjar i dag, den 1 september 2011.
Till tonerna av en illaklingande version av Sveriges nationalsång följer sedan filmklipp från en verkstad. På bilderna syns en dator med ritningar på det rikskända kungamyntet, verktyg och en stamp i stål eller järn med texten ”Vår horkarl till kung”.
Enligt Ian Wiséhn, chef för Kungliga myntkabinettet i Stockholm, är det ”mycket troligt” att personen i filmen ligger bakom kungamynten.
– Det här är ju en riktig stamp som ser väldigt professionell ut. Också ritningarna man ser i filmen ser väldigt professionella ut, säger han.
När Aftonbladet får kontakt med personen bakom filmen ger en person som kallar sig för ”Karl Gustaf” ett kortfattat svar på vår intervjuförfrågan: ”Jag ger inga intervjuer”, skriver personen i ett mejl.
Blev irriterad
I dag skriver Svenska Dagbladet att företaget Svenska Medalj fick i uppdrag av den självutnämnde konstnären att prägla 14 medaljer. Men när de upptäckte vad de hade tillverkat slängde de ut beställaren ur lokalerna.
På frågan om motivet till mynten ska kungasmädaren ha svarat att avspärrningarna i Stockholms innerstad vid kungens 65-årsfirande förra året gjort falskmyntaren irriterad.
– Personen kom en halvtimme för sent till jobbet, säger Erik Åberg, vd för Svenska Medalj till SvD.
Så här tillverkades myntet – steg för steg
Upphovsmannens ritningar av den falska kronan med texten: ”Vår horkarl till kung”. Utifrån den här ritningen skapade förfalskaren en myntstamp för att prägla ”kungamynten”.
Ritningarna ser väldigt professionella ut, säger Ian Wiséhn, chef för Kungliga myntkabinettet.
Interiör på den verkstad där ”kungamynten” kan ha tillverkats. På bilden syns flera städ och hammare. I handen håller en person ett mynt som skulle kunna vara en urgröpt, äkta, enkrona - redo för att prepareras med den nya myntsida som hånar kungen.
En myntstamp i järn eller stål som framställts utifrån ritningarna. Myntstampen fungerar som en mall som används för att prägla de nya mynten, därför är motivet på stampen spegelvänt.
Man måste ha resurser och kunskap för att tillverka en sådan här, säger Ian Wiséhn.