Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

al-Qaida tar på sig skulden för mordet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-28

Familjegrav Här i familjen Bhuttos familjegrav, 550 kilometer från Karachi, grävs en ny grav åt Benazir Bhutto, som får sin sista vila intill sin far, förre presidenten Zulfikar Bhutto, avrättad 1979 av Pakistans militärdiktatur.

Terrornätverket al-Qaida tar på sig skulden för mordet på Benazir Bhutto, uppger flera medier.

De pakistanska myndigheterna pekar också ut terrornätverket och säger sig veta exakt hur attentatet gick till.

Benazir Bhutto återvände till Pakistan för att vinna valet, som trots mordet kommer att hållas som planerat den 8 januari.

Uppgifterna om al-Qaidas skuld kom först från den italienska nyhetsbyrån Adnkronos International, uppger CNN. Al-Qaidas talesman i Afghanistan, Mustafa Abu Al-Yazid ska ha ringt nyhetsbyrån med meddelandet. Enligt honom har mordet på Benazir Bhutto planerats sedan oktober.

På fredagseftermiddagen uppgav också den pakistanske inrikesministern Hamid Nawaz att al-Qaida låg bakom attacken.

– Vi har bevis som tyder på att al-Qaida och talibanerna låg bakom attacken, sa Hamid Nawaz till AP.

Landets polis försöker nu identifiera den person som sköt Bhutto och som därefter tog sitt eget liv i ett självmordsattentat.

Begravs vid faderns sida

I dag utbröt nya oroligheter i Pakistan i samband med att Bhutto fördes till den sista vilan i byn Garhi Khuda Bakhsh i Sindh-provinsen. Bhutto begravdes sida vid sida med sin far, den tidigare premiärministern Zulfikar Ali Bhutto, som avrättades av armén 1979.

Benazir Bhuttos make och deras tre barn har flög från Dubai för att delta i begravningsceremonin.

Sköts till döds

De sista bilderna av Benazir Bhutto, 54, togs sekunderna före dödsskjutningen under ett möte med 5 000 anhängare i staden Rawalpindi. Bhutto vinkade och log mot demonstranterna. Kort därefter sköts hon till döds med två skott. Attentatsmannen tog sedan sitt eget, och 20 andra människors liv, när han utlöste sin sprängladdning.

Valet ska hållas

Bhutto förklarades död på sjukhus och i ett slag var hoppet släckt för en fredlig, demokratisk utveckling i landet. Oppositionsledaren Nawaz Sharif meddelade att hans parti tänker bojkotta parlamentsvalet, planerat till den 8 januari. Ett val Benazir Bhutto återvänt till hemlandet för att vinna. Den sittande premiärministern Mohammadmian Soomro sa i dag att valet ska hållas som planerat, rapporterar Sky News.

ANNONS