Utvisades till Syrien – torterades i en månad

Uppdaterad 2012-08-23 | Publicerad 2012-08-22

Migrationsverket trodde inte på Fares

Fares Mahmud utvisades trots protester till Syrien.

Fares Mahmud var säker på att torteras om han skickades tillbaka till Syrien.

Ändå blev Migrationsverkets beslut: utvisning.

Nu har han fritagits av rebeller och vittnar om sträckbänk, piskor, bildäck och elektriska stolen.

Sista bilden på Fares Mahmud innan utvisningen från Sverige. Till vänster står Azad Qamishloki från Asylrörelsen i Stockholm.

I Syrien var Fares Mahmud politiskt aktiv mot Assadregimen, som större delen av världen nu fördömer för övergrepp mot den egna befolkningen.

I Sverige har han en fru och två barn, men Migrationsverket beslutade om utvisning.

– Han var säker på att bli gripen och torterad om han skickades tillbaka, men Migrationsverket trodde honom inte, säger Mattias Bernhardsson på organisationen Asylrörelsen i Stockholm.

Agenter på Arlanda

Fallet har väckt opinion även i riksdagen för att Migrationsverket ska stoppa alla utvisningar till landet.

Men den 8 november i fjol misslyckades aktivister på Arlanda med att stoppa verkställandet.

– Vi hotades av fyra syriska agenter som befann sig på flygplatsen för att övervaka att utvisningen blev av. Flera som delade ut flygblad fick höra att de var beväpnade och att vi skulle "passa oss". När flygplatsvakter bad dem att legitimera sig, visade de upp diplomatpass och sa att de jobbade på ambassaden, säger Mattias Bernhardsson till Aftonbladet.

Azad Qamişloki beskriver stämningen.

– Vi satt och grät när vi fick beskedet om att planet lyft.

Fördes till ökänt fängelse

Sedan dess har det varit omöjligt, både för Mahmuds familj och Asylrörelsen, att komma i kontakt med honom.

Inte förrän nyligen kom det första livstecknet.

– Vi hade kontakt för en vecka sedan på telefon. Han ringde från sitt gömställe efter att ha blivit fritagen av Syriska frihetsarmén under en fängelsetransport.

Hans vittnesmål från vad som hänt stämmer överens med farhågorna han haft inför avresan.

– Han blev omhändertagen av säkerhetspolisen direkt vid flygplatsen och förd till fängelset "48". Det är ett väldigt känt i Syrien. Dit skickas alla politiker som kämpar emot regimen. Därifrån skickades han till flera fängelser, bland annat Faihae, säger Azad Qamişlok.

Sträckbänk som bryter ryggen

– Han har torterats. Han misshandlades två gånger om dagen i "48" och Faihae. Vi gick inte in på detaljer eftersom det var ont om tid och telefonnätet ofta stängs av.

– Men han berättade att i utfrågningsrummet dit han fördes fanns en elstol där de binder fast människor och sätter två tänger med elektroder till kroppen. Det fanns piskor och band som man blir upphängd i armarna med innan de börjar slåss. Det fanns en sträckbänk med fyrkantiga metallbitar, som man kan vika så att ryggen går av. Och så det klassiska: ett bildäck man stoppar in människor i så att rumpan är på en sida och huvudet och fötterna är på andra sidan, och så rullar man däcket medan man slår.

Azad Qamişlok är bedrövad över att spådomen slagit in.

– Jag vet inte hur man ska beskriva den här skräcken. Migrationsverket och domstolen vill inte förstå. Det här var sista utvisningen till Syrien. Det är som att skicka någon till döden och vi har försökt att säga det.

För två veckor beslutade Migrationsverket att ytterligare en person ska utvisas till Syrien från Borlänge.

"Ingen kommentar"

Fares Mahmuds fru och två barn har fått temporärt uppehållstillstånd. Migrationsverket har infört ett stopp för verkställigheter av utvisningar till landet.

Men om fallet Fares Mahmud kan man inte säga något.

– Vi kan inte svara på specifika frågor kring ett enskilt ärende om det inte finns en fullmakt upprättad mellan dig och personen ärendet gäller, säger Charlotte Jacobsson på Migrationsverkets informationsavdelning.

Men han gömmer ju sig i Syrien just nu.

– Jag förstår att det inte har funnits möjlighet att upprätta en sådan, men vi behöver det.