Utredning vill slopa taxeringsvärdet

Publicerad 2012-08-21

Taxeringsvärdet skrotas.

Hur stort du bor kommer i stället avgöra hur mycket fastighetsskatt du ska betala, föreslår en ny utredning enligt Ekot.

– Det leder till att 860 000 småhusägare får höjd skatt, säger Joacim Olsson, vice förbundsdirektör på Villaägarnas Riksförbund.

Förslaget innebär en höjd avgift för de som bor stort och sänkt för de som bor litet, rapporterar Ekot som tagit del av utredningen. Bostadstaxeringen föreslås i framtiden räknas utifrån hur många kvadratmeter boendeytan är samtidigt som den nuvarande modellen försvinner.

Dyrast i storstäder

Om förslaget skulle gå igenom väntas stora förändringar av hur skatten från och med 2015.

Utredningen föreslår också, att landet delas in i tre zoner. Dyrast blir fastighetsavgiften i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö, något lägre i de så kallade mellankommunerna och lägst i glesbygd, skriver Ekot.

För många skulle förslaget ge skattehöjningar på tusentals kronor.

De stora förlorarna blir bland andra boende i storstadslägenheter, där gränsen för höjd avgift jämfört med i dag går vid en boyta på 70 kvadratmeter, men också småhusägare med stor boyta, skriver Ekot.

Vinnarna: boende i små bostäder som studentrum.

Villaägarnas riksförbund kan du själv räkna ut hur du påverkas

"Förslaget är anmärkningsvärt"

Redan höjs kritiska röster mot förslaget.

På Villaägarnas riksförbund menar man att förslaget är anmärkningsvärt och att uppdraget var att föreslå hur taxeringssystemet kan avskaffas men att utredaren har tolkat det som att en helt ny fastighetsskatt ska tas fram.

– Det leder till att 860 000 småhusägare får höjd skatt. Med det här förslaget kommer den som äger en lyxvåning på Strandvägen i Stockholm på 150 kvadrat betala 2 900 kronor per år i skatt och en småhusägare i Huddinge betala 10 000 kronor per år. Vad är det för rättvisa, säger Joacim Olsson, vice förbundsdirektör på Villaägarnas Riksförbund, till Aftonbladet.

I utredningen, som i dag lämnas till finansminister Anders Borg (M), föreslås också att dagens tak på 6 800 kronor höjs till 10 000 kronor i storstäderna och 9 600 i mellankommunerna, men att taket i glesbygd sänks till 6450 kronor om året. Det för att finansiera att många får lägre avgifter.

Höjning över 100 procent

I ett 20-tal kommuner blir den genomsnittliga höjningen över 100 procent, enligt statistik som SCB tagit fram åt Villaägarna. Mest drabbas Ljusnarsberg, Munkfors och Högsby och förbundet menar att runt hälften av Sveriges småhusägare får en skattehöjning. Villaägarna menar att inget görs åt den skeva skattefördelningen mellan bostadsrätter och småhus och skriver i pressmeddelandet att andelen småhus som får en skattehöjning i många kommuner är mycket hög. Det rör sig typiskt sett om kommuner på landsbygden.

– Taket infördes för några år sedan och var en av de viktigaste tryggheterna på bostadsmarknaden. Börjar man laborera med det blir det en orolighet. Jag hoppas att regeringen arbetar fram ett eget förslag som är i linje med vad vi och skatteutskottet föreslagit, säger Joacim Olsson.