Älgar drabbade av mystisk sjukdom

Publicerad 2012-08-10

Mysterium kring de döda älgarna

På kort tid har 14 älgar hittats mystiskt sjuka i Blekinge.

De var utmärglade, förlamade och blinda.

– Det finns ingen vetenskaplig förklaring, säger Lennart Balk, forskare vid Stockholms universitet.

En efter en har de hittats irrande runt i skogen. Den ena älgen märkligare än den andra.

– Vi är oroliga för älgstammen och att den inte reproducerar som den ska, säger yrkesjägaren Johan Källström vid Johannishus godsförvaltning i Blekinge.

”Krockat med föremål”

Johan Källström har upptäckt 14 älgar i skogarna med en omkrets på 20 kilometer från Ronneby. Älgarna är onaturligt sjuka.

– Det är vuxna älgar, egentligen i sin bästa ålder. De flesta är mellan tre och sju år, säger Johan Källström.

Han stötte på älgarna av en slump och överraskades över deras beteende.

– Det uppträdde oskyggt och saknar päls på delar av kroppen. De har dålig gångart och rör sig stapligt. De sämsta individer som vi sett har varit blinda och krockat med föremål. Vissa har dessutom varit blinda, säger Johan Källström.

SVA har tagit prover

Senast i förra veckan hittades två älgar som drabbats av den mystiska sjukan.

Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala har tagit prover och tittat på en hel älg för försöka komma närmare svaret på gåtan.

– Det är mystiskt. Det här är djur som är i bra kondition. De uppträder förvirrat och tjuren vi hade här var utmärglad. Vi vet inte vad som orsakar det, säger Torsten Mörner, statsveterinär vid SVA.

Älgsjukan beror varken på virus eller parasitinfektion. Miljögifter är också avfärdat.

– Man kan fråga sig vad som påverkar en älg att inte äta under sommaren. Det tycker vi är konstigt, säger Torsten Mörner.

Dör som skärgårdsfåglar

Johan Källström är säker på att mörkertalet är stort. Det finns många fler älgar som dör en plågsam död ute i skogen.

– Det är omöjligt att vi kan ha hittat alla. Jag skulle önska att människor håller ögonen öppna om de hittar en sådan här älg, säger han och fortsätter:

– Det som oroar mig är att vi vet att det ligger och dör tusentals fåglar ute i skärgården med förlamning. Vi vet inte om det finns ett samband.

Lennart Balk, forskare vid Stockholms universitet, har forskar om överdödlighet bland älgar en längre tid. Älgsjukan har hittats även i Sörmland och mer eller mindre alla kustlänen. Han är också medveten om att tiotusentals fåglar dött vid Blekinges skärgård de senaste tio åren. Det beror på tiaminbrist även kallad B1.

– Vi ser att älgarna drabbats av samma kliniska symptombild, men det är för tidigt att säga om det är samma sjukdom. Det finns ingen vetenskaplig förklaring, säger Lennart Balk.