Fick ingen hjälp – dog av stroke

Publicerad 2012-08-01

Barbros trygghetslarm fungerade inte Maken: Jag vill varna andra för detta

HJÄLPLÖS I 14 TIMMAR Trots att 65-åriga Barbro Nilsson tryckte minst fem gånger på sitt trygghetslarm fick hon ingen vård. Hon upptäcktes först morgonen efter.

När Barbro Nilsson, 65, fick ett strokeanfall tryckte hon febrilt på sitt trygghetslarm. Men någon hjälp kom aldrig – och den 15 juli avled hon i sviterna av sin sjukdom.

– Jag vill varna andra om de här larmen, så här får det inte gå till, säger maken Rune Dahlqvist.

Maken Rune. Foto: Robin Lorentz-Allard

Natten till den 27 april drabbades Barbro Nilsson, 65, av ett strokeanfall i sin villa i Tyresö. Och trots att hon tryckte på sitt trygghetslarm minst fem gånger kom ingen hjälp.

Först 14 timmar senare, klockan 10 på morgonen, ringde hemtjänsten till Barbros man Rune Dahlqvist, 68, och sa att de hade hittat hans fru liggande på golvet.

– Jag blev alldeles kall. Det var otroligt jobbigt att veta att jag hade varit på landet medan hon legat här och kämpat, säger Rune.

För att Rune inte skulle behöva sitta hemma varje dag skaffade paret ett trygghetslarm till Barbro 2009.

– Om jag vetat att det inte fungerade så hade jag ju aldrig åkt i väg med barnbarnen. Men hur skulle jag veta att något var fel?

”Måste ha blivit fel”

När Rune kom hem från landet kontrollerade han larmet. Då märkte han att larmklockan inte hade någon kontakt med boxen i huset – trots att larmet ska kontrolleras automatiskt varje dag.

– Provlarmet har bara känt av att larmcentralen har kontakt med huset, sedan måste något ha blivit fel med kontakten med klockan, säger Rune.

Efter stroken blev Barbros hälsa hastigt försämrad, och den 15 juli avled hon i sviterna av sina sjukdomar.

– Vad ska man säga? Barbro avled inte enbart på grund av stroken, men hon blev mycket sämre efter det.

Sedan Barbros stroke har kommunen försökt reda ut vad som gick fel.

– Innan det här hände upplyste vi brukarna muntligt om att de borde prov­larma då och då för att vara på den säkra sidan. Just nu håller vi på att ta fram en skriftlig instruktion om det, säger Ann-Kristin Olovsdotter, avdelningschef på äldreomsorgen i Tyresö Kommun.

Fick ingen information

Varken Rune eller Barbro blev informerade om att man borde prova larmet.

– Absolut inte, jag blir så trött över hur kommunen har skött det här. De borde bara ha sagt att de har gjort fel, nu har de bara hållit på och skickat runt ärendet känns det som.

Viktigt att få vård inom en timme

Livsavgörande funktioner

Den akuta behandlingen av stroke går ut på att upprätthålla de livsavgörande funktionerna, det vill säga andning och blodcirkulation. Om dessa inte upprätthålls kan skadorna bli fatala.

Skilja på propp och blödning

En stroke kan antingen vara en blödning eller en propp. För att veta hur man skall behandla stroken är det därför viktigt att tidigt kunna ställa rätt diagnos.

Riskerna ökar med tiden

För varje timme som går ökar riskerna för allvarliga hjärn­skador och handikapp. Ju tidigare blodproppslösande behandling sätts in desto effektivare är den.