”Han blev så fruktansvärt sjuk av den”

Publicerad 2012-07-29

Nätdrogen säljs helt öppet och lagligt Karin förlorade sin son: Är för- skräckligt att det får fortgå

”KOMMER NYA HELA TIDEN”  ”Jag har inte ord för den här försäljningen av nätdroger. Att det får fortgå och att man blundar för det är förskräckligt. Vem som helst kan få tag i dem och det kommer nya hela tiden”, säger Karin Bagge Johansson som förlorade sin son Kent till nätdrogerna.

14 dödsfall på kort tid.

Alla unga män och alla med den nya nätdrogen i kroppen.

– Att det får fortgå och att man blundar för det är förskräckligt, säger Karin Bagge Johansson som ­förlorade sin son Kent till nätdrogerna.

Tre år har snart gått sedan 34-årige Kent dog i förgiftning av nätdrogen krypton.

Den sista tiden var han lugn och glad, men mamma Karin Bagge Johansson märkte att han ofta blev dålig:

– Han blev så fruktansvärt sjuk. I efterhand har jag förstått att han hade abstinens. Jag är så ledsen för dessa föräldrar som mister sina barn till en så idiotisk sak som nätdroger, säger hon

Att försäljningen av nätdroger fortsätter gör henne upprörd.

– Att det får fortgå och att man blundar för det är förskräckligt. Vem som helst kan få tag i dem och det kommer nya hela tiden.

20–30 år gamla

Och nu skördar en ny nätdrog svenska liv.

Preparatet 5-IT säljs över internet och är livsfarligt. Den senaste månaden har drogen upptäcks vid 14 dödsfall med unga män mellan 20 och 30 år gamla i Sverige.

I två av dödsfallen har 5-IT varit den enda drogen som hittats i kroppen och i de ­övriga tolv fallen har den kombinerats med läkemedel eller andra droger. Obduktionerna av de 14 döda gjordes mellan slutet av april och slutet av juni.

Men kopplingen till 5-IT gjordes först i juli.

Nu vill Folkhälsoinstitutet förbjuda den nya dödsdrogen.

– Problemet med nätdroger är att de är lätta att få tag i och har man som köpare ingen aning om dosering så tar man en stor risk. Vi har ju möjligheten att gå till regeringen för att få den här substansen klassad som hälsofarlig, säger Henrik Engberg, pressansvarig på Folkhälsoinstitutet.

”Gör vad vi kan”

Stewe Alm är strategisk analytiker och ansvarig för drogfrågor vid Rikskriminalpolisen. Enligt honom är internetdroger, vid sidan av marijuana, de droger som ökar mest.

– Vi gör vad vi kan, men det är inte lätt. Marknaden tippar över mot den här typen av drogmissbruk, säger Stewe Alm.

Enligt honom handlar det ökade intresset för nätdroger bland annat om att man vill experimentera.

– Man försöker designa ett eget drogmissbruk och det blir en social gemenskap på internet. Det finns ett ansvar från myndigheternas ­sida att informera om faran. Det ska inte behöva vara så att folk dör innan man reagerar, säger Stewe Alm.

Karin Bagge-Johanssons råd till oroliga föräldrar

Leta efter symptom på abstinens, som kallsvettningar och kräkningar. De blir fruktansvärt godissugna.

Personen behöver alltid pengar. Försök ta reda på om de har dyra saker som de säljer för att få in pengar.

Snoka. Gå igenom fickor och ta reda på vad de gör på internet.

Stör. Är de ute på stan länge, åk dit och ta reda på vilka de umgås med och vad de gör.

Som förälder ska man inte skämmas över att be om hjälp om man är orolig. Det finns så många bra hjälptelefonnummer och terapeuter att ringa till.

Symptom på överdos av 5-IT

Stora pupiller. Svettningar. Motorisk oro. Myrkrypningar. Förvirring. Agitation. Ångest. Hög puls. Högt blodtryck. Hög kroppstemperatur. Källa: Folkhälsoinstitutet