Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Israel förbereder inmarsch i Syrien

Publicerad 2012-07-21

Israel hotar med att gå in med trupper i Syrien om islamistiska gruppen Hizbollah i Libanon får vapen av Syrien.

Det sa den israeliska försvarsmininistern Ehud Barak under fredagen.

Ehud Barak.

Israelerna oroar sig för att Hizbollah får tag på såväl luftvärnsrobotar som robotar mot markmål.

– Jag har instruerat militären att öka underrättelsearbetet och förbereda vad som behövs så att vi förmår genomföra ett ingripande, sade Barak i israeliska tv-kanalen Channel 10 på fredagen.

Befarar kemiska vapen

Hizbollah har tidigare fått militärt och finansiellt stöd från Syrien och Iran. Och 2006 sköt rakter mot Israel under landets pågående offensiv i södra Libanon. Israel befarar nu att kemiska vapen men också flygvapenmissiler och tunga markmissiler kommer att överföras från Syrien till Libanon, skriver Reuters.

– I det ögonblick Assad börjar falla kommer vi att genomföra underrättelseövervakning och kontakta andra underrättelsetjänster, sade Barak.

Rensade kvarter

Samtidigt fortsätter inbördesstriderna i Syrien. Även om rebellerna har vunnit stora territoriella delar har regimens styrkor kommit med motattcker. Under fredagen hävdade den syriska statstelevisionen att regimens styrkor "rensat" Midan-kvarteren i Damaskus på terrorister, Assad-regimens term på de oppositionella, skriver LA Times.

Och striderna fortsätter i staden Aleppo, rapporterar Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet enligt AFP.

Flera hundra döda

Aktivistgruppen Lokala samordningskommittéerna (LCC) talar om en massflykt från bostadsområdet Salaheddin av rädsla för regimbeskjutning i området.

I Damaskus rådde under lördagsmorgonen ett spänt lugn efter nattens beskjutning av bostadsområden i stadens södra utkanter, enligt aktivister.

Syriska människorättsobservatoriet uppger att 233 personer, däribland 153 civila ha dödats i strider under gårdagen.