Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Han såg morden som en tävling

Publicerad 2012-07-16

MALMÖ. Peter Mangs såg seriemördandet som en tävling, hävdar åklagarna.

Han skröt för sina vänner att han skulle ”ut och skjuta utlänningar”
– Han har berättat att han ville ”testa lasern”, säger kammaråklagaren Håkan Larsson under dagens slutplädering.

Mangs i rättssalen under slutpläderingen.

Åklagarna går idag igenom bevisen för att Mangs sedan den 13 juni 2003, då Kooros Effatian dödades, varit Malmös fruktade serieskytt. Efter Effatian ska han också ha mördat Firas Al-Shariah, 23, och Trez West Persson, 20.
Och därefter skjutit mot person efter person under flera år i Malmö.

Rekade vid moskén

Han drevs av att gå ”ut och skjuta utlänningar”, berättade Mangs för en vän som vittnat i rätten.
Och han såg skjutningarna som en tävling, hävdar åklagarna under dagens slutplädering.
Han skrev ner saker i sin Iphone, och har själv erkänt i förhör att han ”varit och rekat” vid exempelvis moskén där en böneledare sköts och var en hårsmån från att träffas av en kula på nyårsafton 2009.
– Där har Mangs berättat att han ville ”testa lasern”. Det är inte svårt att räkna ut vad som hade hänt om kulan hade träffat böneledaren. Han hade helt klart avlidit eller skadat sig väldigt väldigt allvarligt, säger kammaråklagaren Håkan Larsson under slutpläderingen.

Blev besviken

Mangs ska ha blivit besviken över att han inte upptäckts av polisen – inte ens när han ska ha skjutit mot polishuset i mars 2010 – har han sagt till sin psykolog.
Under hela förhandlingen har Peter Mangs, iklädd vit skjorta och grå byxor, suttit med blicken ner i en stor bok illustrerad med stadsvyer. Han trycker tummarna för öronen, och tar bara ut dem för att bläddra i sin bok. Han vill inte höra på vad åklagarna har att säga.

Nekat till det mesta

Peter Mangs är åtalad för bland annat tre mord och tolv mordförsök, som åklagarna under dagen går igenom.
Under den hittills 24 dagar långa rättegången har han nekat till allt utom vapenbrott och skadegörelse. Och tigit. Under flera av förhandlingsdagarna har han hållit för öronen, och läst antingen tidningar, eller låneböcker, som den tjocka biografin om Steve Jobs.

Påstår att han erkänt

Men både hans psykolog på häktet och hans vänner har i tur och ordning berättat att Mangs erkänt brotten han misstänks för.
Enligt en vän som vittnat satt de vid köksbordet och pratade då Mangs plötsligt sa att han var den som sköt Trez West Persson och Xhafer Dani natten mellan den 9 och 10 oktober 2009.
– Han blev kallsvettig, blek och konstig. Sedan sa han att han dödat Trez och den där killen, att han tömde magasinet. Han smålog när han sa det. Jag visste inte vad jag skulle tro, har vännen tidigare sagt i Aftonbladet.
Dani överlevde med allvarliga skador som följd.

”Det var jag”

Om mordet på Gånglåtsvägen på Kooros Effatian, 66, ska Mangs ha sagt: "det var jag som knäppte apan".
Enligt psykologen ska han vid ett av deras många samtal i häktet ha sagt:
– Det gick så lätt, så jag gjorde det igen.
Aftonbladet är på plats i Malmö tingsrätt under slutpläderingarna, som fortsätter efter lunch. Texten uppdateras.