Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Dammarna svämmar över i Småland

Publicerad 2012-07-11

EMÅN. Flera dammar i närheten av Emån rinner över.

Vattenflödena ger inte med sig.

– Nu handlar det bara om att rädda det som räddas kan, säger Bo Troedsson från Emåförbundet.

Mängder av dammar med vattenflöde till Emån i Småland är överfulla. Värst är det just nu vid sjön Flen, enligt räddningstjänsten. Där rinner vattenmassorna över fördämningen. Räddningstjänsten inväntar makadam, sprängsten och grus för att förstärka vallen.

– Det är inte så mycket annat att göra. Det är bara att rädda det som räddas kan, säger Bo Troedsson från Emåförbundet.

Dammluckorna öppnas för fullt

Det finns mängder av sjöar och dammar i området och vattnet flödar nedåt Emån. De dammluckor som finns öppnas för fullt eller så mycket som möjligt för att förhindra ytterligare översvämningar. Men det är svårt att hinna med.

- Han som har kraftstationen nedanför här i Järnfors bönade och bad om att vi inte skulle släppa på mer. Men vi måste. Det är hela tiden en avvägning att ta hänsyn uppströms eller nedströms. Det är sommarstugor eller åkermark som drabbas, säger Bo Troedsson från Emåförbundet.

Mer regn väntas

– Man räknar med att det ska komma 15 millimeter i eftermiddag och ikväll. Det är det som ska ställa till det. Vi har inga reserver, säger Bruno Pilåsen, insatsledare för Höglandets räddningstjänst.

Räddningstjänsten i Högsby och Mönsterås är i avvaktande läge.

– Vi flög över området igår och det är rätt så högt vattenstånd. Kommer det in i samhället så kan det bli problem, säger Leif Wigren, räddningschef i Hultsfred.

Sjön Hulingen i Hultsfred är nästa orosmoment.- Det har varit rätt så lugnt under natten och morgonen. Nu arbetar vi med att fylla ut med jordmassor vid campingen där marken har eroderat. Vattenmassorna gröper ur åkanten och det finns risk för att det blir underminerat, säger Leif Wigren, räddningschef i Hultsfred.

Också markerna på Hagelströms gård i Målilla ligger under vatten.

- Vattnet har gått igenom en vall och vi håller på att bygga igen där för att hålla bort vattnet från Silverån, säger Leif Wigren.