Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Agiza får uppehållstillstånd

Publicerad 2012-07-04

UTSATTES FÖR TORTYR I tio år satt Aghmed Agiza fängslad i Egypten efter avvisningen från Sverige.

Ahmed Agiza avvisades med CIA-flyg från Sverige till Egypten.

Nu, elva år senare, får han permanent uppehållstillstånd i Sverige.

– Jag lämnade beskedet till hans fru, hon blev väldigt glad, säger Mikael Ribbenvik på Migrationsverket.

Agiza sökte asyl i Sverige tillsammans med Mohammed Alzery, men båda avvisades till Egypten i december 2001.

Säpo misstänkte att männen kunde haft samröre med en terroristorganisation och förhandlade fram garantier från Egypten om att männen skulle få en rättvis rättegång utan tortyr eller dödsstraff.

Men sättet Agiza och Alzery fördes ut ur Sverige har fått stark kritik.

De fördes till Bromma flygplats, togs i förvar av maskerade amerikanska agenter, fick kläderna sönderklippta, drogades och förseddes med huvor, vuxenblöjor och bojor. Därefter flögs de ut med ett mindre amerikanskt flygplan som CIA hyrt.

I Egypten fängslades båda männen. Alzery släpptes 2003, men Agiza dömdes till fängelse i 25 år, ett straff som senare sänktes till 15 år.

”Ambassadören såg att vi blivit torterade”

Först långt senare kom uppgifterna ut om att männen både förhörts och torterats, men amerikanska spiontjänsten och svenska regeringen ska ha känt till det hela under lång tid.

– Det är självklart att ambassadören såg att vi blivit torterade under den första tiden, har Agiza tidigare berättat i Aftonbladet.

Det var inte förrän 2007 som regeringen till slut upphävde avvisningsbesluten mot Ahmed Agiza och Mohammad Alzery. Året därpå fick de båda skadestånd på 3 miljoner kronor var av svenska staten.

Men även efter det har Säpo sett dem som säkerhetsrisker – Agiza fick avslag av regeringen på sin ansökan om uppehållstillstånd 2009.

Efter att Agiza släpptes ur fängelset i Kairo den 2 augusti 2011 har han återigen sökt uppehållstillstånd.

Han vill återvända till Sverige där hans fru och barn befinner sig.

Vilket han nu får.

Säpo har ändrat sig

– Han sökte om uppehållstillstånd den 25 oktober via ambassaden i Kairo. Det kom till oss i november, och sedan remitterades det till Säpo. Vi gör alltid det i ärenden där det kan finnas säkerhetsaspekter, säger Mikael Ribbenvik.

Säpo har förhört Agiza i Kairo efter ansökan. Och något har gjort att myndigheten ändrat sig sedan 2009.

I måndags lämnade den nämligen sitt yttrande till Migrationsverket, och därefter kunde den tillförordnade generaldirektören Mikael Ribbenvik fatta sitt beslut. Agiza får permanent uppehållstillstånd – ett beslut som inte kan rivas upp.

– Jag får inte säga något om vad som står i deras yttrande, men vi har ett djupt förtroende för Säpos bedömningar, säger Ribbenvik.

Agizas advokat Bo Johansson, som var med vid Säpoförhören i Kairo, säger att Agiza nu kunnat visa att han inte har något samarbete med någon terroristorganisation.

– Han redogjorde för sin tid före 2001, vilken politisk ståndpunkt han har, att han inte har haft något samarbete med Bin Ladin eller egyptiska jihad. Han har bevisat att han är en politiskt engagerad demokratisk person, säger Johansson, som har företrätt Ahmed Agiza sedan 2001.

”Mycket nöjd”

Han är förstås glad över Migrationsverkets beslut.

– Jag är mycket nöjd med resultatet, jag har lagt ner mycket jobb på det här, säger Bo Johansson.

I övrigt har Migrationsverket vägt in de vanliga faktorerna vid ansökningar om uppehållstillstånd.

I det här fallet har familjeanknytningen – Agizas fru och barn som bor i Sverige - vägt tungt.

– Det är ju allmänt känt att hans fru och barn är svenska medborgare, säger Ribbenvik.

Han fortsätter:

– Jag lämnade beskedet till hans fru, hon blev väldigt glad.

Nu återstår bara praktiska detaljer innan Agiza kan åka till Sverige. Bland annat ska ett uppehållskort tillverkas och skickas till Kairo. Det kan ta två till tre veckor, enligt Ribbenvik.