Higgspartikeln kan ha hittats
Publicerad 2012-07-04
Världens alla fysiker, som länge gått i väntans tider, håller andan.
Idag presenterades nämligen upptäckten en ny partikel som kan vara Higgsbosonen, en avgörande pusselbit i teorin om materiens och universums uppbyggnad.
Preliminära resultat från experiment vid partikelacceleratorn LHC vid laboratoriet Cern i Schweiz, som verkade peka på en upptäckt av Higgspartikeln, presenterades tidigare i år.
Idag finns det betydligt mer data, och forskarna har nu har sett så tydliga signaler att de vågar tillkännage en upptäckt av en ny partikel som kan vara Higgsbosonen.
– I praktiken så är nog alla övertygade om att man faktiskt redan har hittat den, det är mer en formalitet om man har nått upp till de här statistiska ribborna man har satt upp för sig, säger Ulf Danielsson som är professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet till Sveriges Radio.
Förutspåddes för 50 år sedan
Higgspartikeln förutsades redan på 60-talet, bland annat av den teoretiske fysikern Peter Higgs. Higgspartikeln - eller någonting liknande - behövs för att dagens teorier om materiens uppbyggnad skall fungera. Bland annat bidrar Higgspartikeln till att förklara varför de andra byggstenarna i materien har olika massa.
Partikeln är den sista delen som återstår att verifiera i det som kallas partikelfysikens standardmodell och som beskriver de partiklar och fält som allting i grunden består av.
Den nu 82-årige Peter Higgs finns med vid dagens presskonferensen.
”Mycket väl underbyggt”
– Jag kan bekräfta att en partikel hittats som är överensstämmande med teorin om Higgsbosonen, säger John Womersley, ansvarig för det brittiska vetenskaps- och teknologirådet i London, till nyhetsbyrån Reuters.
Joe Incandela, talesperson för ett av forskarlagen vid Cern, ger också en bekräftelse:
– Det här är ett preliminärt resultat, men vi tror det är väldigt starkt och mycket väl underbyggt, säger han.
Senare i dag ska en presskonferens hållas vid Cern där man ska presentera resultaten mer i detalj.
Förklarar universums existens
De kommentarer som hittills gjorts av personer knutna till Cern tyder på att man är försiktiga med tolkningen av resultaten från partikelacceleratorn.
Detta är naturligt eftersom man i den här typen av forskning aldrig kan vara hundraprocentigt säker på sina observationer.
Men stämmer resultaten är det tveklöst en mycket stor upptäckt. Existensen av Higgspartikeln – eller bosonen som den oftast kallas, är nämligen nödvändig för att den rådande teorin om universum, den så kallade standardmodellen, ska fungera.
Den förklarar varför alla andra partiklar i världsalltet har massa. Det innebär med andra ord att partikeln – kort och gott – förklarar universums existens. Utan massa skulle det inte finnas stjärnor, planeter eller människor.