Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Har inte fått den hjälp jag bett om”

Publicerad 2012-06-28

Pappan till 9-åringen som stal elbil är kritisk mot bostadsbolag

Pojkens färd slutade vid en rondell i Kortedala.

Pappan till den nio-årige pojken menar att bostadsbolaget Poseidon också bär del i ansvaret för att sonen kunde rymma och åka iväg med en av deras elbilar.

– När jag flyttade in för två år sedan blev jag lovad en dörr som går att låsa inifrån, det har jag fått först nu när detta hänt, berättar han.

Pappan berättar att sonen har kraftig ADHD, får impulser att göra saker vilket inte kan styras. För att sonen inte skulle kunna smita ut utan lov tog pappan upp frågan med bostadsbolaget.

– När de bytte dörren till säkerhetsdörr skulle de sätta in det, men det har de inte gjort.

”Låtit nyckeln sitta i”

Poseidon har som tydlig policy att elbilarna ska låsas så fort de lämnas utan tillsyn. I det här fallet menar pappan att de lämnat bilen utan tillsyn. Nyckeln har suttit i på en plats där barn leker, och därmed möjliggjort att sonen eller något annat barn kunde hoppa in och köra iväg med den.

– Det är alltså bolagets ansvar, säger pappan. Vilket barn som helst kunde ha tagit den bilen!

Dagen efter händelsen, igår, sattes plötsligt det utlovade dörrlåset in.

– Det är så jävla tragiskt att det ska krävas en sådan här allvarlig incident för att man ska få hjälp.

Pappan menar att det gäller generellt i samhället.

Assistenter dras in

Han har blivit lovad bostadsanpassning av Göteborgs stad, men inget har hänt. Han har nekats plats för sonen i en skola som är specialanpassad för barn med ADHD.

– De säger att han är för svår för att matchas in i deras klasser. Men eftersom han är svår och det inte finns några andra specialanpassade skolor fick han gå i en vanlig skola. Det är helt katastrofalt.

– Och där ska de dessutom dra in hans assistenter. Han ska ha assistent 75 procent istället för heltid.

I tisdags morse smet pojken ut i ett obevakat ögonblick. Han hade letat fram pappans bilnycklar ur en byxficka, gått ner till bilen, och satt ihop pappans luftpistol, en kolsyrespistol som där förvarades delad.