Totalförlamad lämnas ensam

Publicerad 2012-06-27

Peter, 35: Försäkringskassans beslut kan bli livsfarligt för mig

RISKERAR ATT BLI LIGGANDE Peter Gripenlands nervskada ger honom spasmer som kan få honom att ramla ur rullstolen. Utan sin assistent riskerar han att bli liggande i timtal.

Peter Gripenland, 35, är totalförlamad och har haft assistent dygnet runt i 15 år.

Men nu tycker Försäkringskassan att han kan klara sig själv fyra timmar per dag – trots att han kan få problem med andningen utan hjälp.

– Det känns otroligt jobbigt och påfrestande, säger Peter Gripenland till Aftonbladet.

Det var sommaren 1997. Peter har bara suddiga minnen kvar från olyckan. Han sprang ut i vågorna och dök – men slog i huvudet i en sten.

– Jag hade brutit nacken mellan fjärde och femte nackkotan, säger Peter Gripenland.

Efter lång rehabilitering kunde Peter röra högra bicepsen – men i övrigt är han förlamad från nacken och nedåt sedan olyckan. Därför behöver han också hjälp med allt från att äta och dricka till toalettbesök. Hans skada gör också att han har problem med spasticitet, en nervskada som gör att musklerna plötsligt kan rycka till helt okontrollerat.

– Det sker flera gånger per dag, säger Peter.

Behöver hjälp att hosta

Tidigare har Peter haft assistenter med sig dygnet runt om något skulle hända. Men Försäkringskassan har omprövat hans fall och räknat om behov minut för minut, och kommit fram till att han klarar sig utan hjälp fyra timmar per dygn.

– Det skulle inte fungera alls, de glömmer att titta på helheten. I värsta fall ramlar jag ur stolen på grund av spasticiteten och hamnar på golvet i flera timmar. Och jag behöver dricka ofta och få hjälp med att hosta, annars kan det påverka andningen eftersom jag inte kan styra diafragman. Och kan jag inte hosta ökar risken för lunginflammation vilket är direkt livsfarligt för mig.

Trotsar läkarintyget

Försäkringskassan vill inte kommentera beslutet.

– Vi kommenterar inte enskilda fall. Men enligt lagen omprövas de här besluten varannat år. Tillämpningen har dessutom skärpts efter en dom från högsta instans för två år sedan. Det får konsekvenser i enskilda ärenden. Jag förstår den oro ett minskningsbeslut innebär, för Peter i det här fallet. Därför skulle jag vilja att han tar kontakt med oss så att vi kan förklara beslutet mer ingående, säger Charlotte Ax, områdeschef på Försäkringskassan i Östersund.

Trots ett intyg från en överläkare på Östersunds rehabcentrum, som går helt på Peters linje, står Försäkringskassan fast vid sitt beslut.

Varför går ni emot läkarens rekommendation, som inte vill att han ska lämnas ensam?

– Läkarutlåtandet är en del i utredningen. Men i vår bedömning ingår även hembesök, dialog med individen, och andra medicinska kompetenser än läkaren, säger Charlotte Ax.

F-kassan skyndar på beslutet

Peter har nu överklagat sitt ärende till Förvaltningsrätten. Det gör att han än så länge får behålla hjälpen dygnet runt enligt det som kallas inhibition, en fördröjning av verkställigheten i väntan på dom.

Men Försäkringskassan har överklagat inhibitionen till Kammarrätten, vilket kan göra att Peter blir av med dygnet runt-hjälpen redan innan domen har fallit.

Peter är orolig över konsekvenserna. Varför skyndar man då på processen på det här sättet?

– Generellt sett blir inhibitionen en del av rättsprocessen då vi inte delar Förvaltningsrättens uppfattning. Det är allt jag kan säga om det. Men det är också viktigt att han tar en kontakt med oss så att vi kan berätta mer om lagstiftningen, säger Charlotte Ax.