Snart skrivs rymdhistoria

Publicerad 2012-06-27

Rymdsonden Voyager 1 är på väg att lämna vårt solsystem.

Mycket ungefär 1,8 miljarder mil härifrån pågår något spektakulärt.

Rymdsonden Voyager 1 är på väg att lämna vårt solsystem.

Voyagersonden har utrustats med en grammofonskiva: Voyager Golden Record.

Resan påbörjades 1977. Farkostens utrustning har under åren gett forskarna ovärderlig information om himlakroppar och förhållanden hemma i Vintergatan, till exempel de första närbilderna på Jupiter och Saturnus.

Utsätts för kosmisk strålning

Därefter har Voyager 1 och systersonden Voyager 2 styrts om för att utforska solsystemets yttersta gränser. Och där är "ettan" nu.

Färska data visar att sonden utsätts för allt mer kosmisk strålning. Från januari 2009 till januari 2012 var ökningen 25 procent.

– Men mer nyligen har vi sett en mycket snabb eskalering i den delen av energispektrumet. Från den 7 maj har den kosmiska strålningen ökat med fem procent på en vecka och med nio procent på en månad, säger projektforskaren Ed Stone vid California Institute of Technology enligt AFP.

”Mycket spännande”

Det tolkar amerikanska rymdstyrelsen Nasa som att Voyager 1 är på randen till att träda in den interstellära rymden, det vill säga där varken solen eller någon annan stjärna påverkar. Detta beräknas kunna ske inom två år.

– Det här är mycket spännande. Vi närmar oss solsystemets slutgiltiga gräns, säger Ed Stone.

Ett föremål skapat av människan tar sats för skuttet in i rymden mellan stjärnorna. Men Nasa hoppas på kontakt till åtminstone 2020.

TT