Tretton till sjukhus efter blixtnedslag

Uppdaterad 2012-08-14 | Publicerad 2012-06-26

Tretton personer har förts till sjukhus efter ett blixtnedslag på festivalen Peace & love i Borlänge.

– Ingen har synliga skador, men vi har tagit in dem för observation, säger Lena Sterner, informationschef på landstinget Dalarna.

Larmet om blixtnedslaget på Peace & love-festivalen kom strax före klockan 15. Ambulanser skickades till platsen och hämtade åtta personer till Falu lasarett. Senare kördes ytterligare fem personer till sjukhus.

– Flera av dem har fått sig rejäla stötar. Ingen av dem är allvarligt skadad, men det är praxis att ta folk till sjukhus när de har utsatts för blixtnedslag. I det här fallet är det för observation, säger Lena Sterner, informationschef på landstinget Dalarna.

Flera vittnen

Festivalens personal har hjälpt till med att ta hand om vittnen.

– Flera av de som såg det har chockats, säger Ronny Mattsson, festivalens presschef.

Blixten ska ha slagit ned i marken vid campingområdet nära Maserhallen, enligt vittnen, som beskriver hur några personer som hållit i ett stängsel har fått de kraftigaste stötarna.

– De tretton är förda till sjukhus har inga synliga skador. Alla uppe och går och pratar. Man kommer att ta deras EKG, men de får säkert lämna sjukhuset redan i kväll, säger Lena Sterner.

Polisen har rutinmässigt inlett två förundersökningar om arbetsplatsolyckor, en för festivalområdet och en för campingen, enligt TT.

”En enda smäll”

Hans-Michael Renström är entrévakt vid husvagnscampingen, där blixten slog ned:
– Först mörknade himlen, sedan kom ett rejält skyfall och därefter small det. Jag såg inte själva blixtnedslaget, men jag hörde och det var en fruktansvärd smäll.

Jonas Uhlbäck bor bara 500 meter från festivalområdet och hörde också åskknallen:
– Först regnade det kraftigt i fem minuter, sedan kom en enda jättehög smäll. Man brukar känna av blixtar, men den här var ovanligt kraftig. Fönstret skallrade, säger han.

Peace & love är en av Sveriges största festivaler, där bland andra Rihanna, Roxette, och Kent uppträder i år.