Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Assange poängchans för president

Publicerad 2012-06-22

KAN TJÄNA PÅ ASSANGE Ecuadors president Rafael Correa kan ha mycket att vinna på att ge politisk asyl till Julian Assange.

Sydney/STOCKHOLM. Wikileaksgrundaren Julian Assanges asylansökan ligger hos Ecuadors president Rafael Correa.

Han anses kunna ta politiska poänger genom att säga ja.

Julian Assange

Ecuador tar sig den tid som behövs för att kontrollera Assanges uppgifter, betonade president Rafael Correa sent i onsdags från Brasilien, där han närvarar vid FN:s miljömöte Rio+20.

– Vi måste se om det föreligger ett hot mot Julian Assanges liv, sade Correa.

– Ecuador är ett land som förkastar förföljelse på ideologiska grunder.

Dödsstraff

I tisdags dök Assange, som Sverige har begärt överlämnad från Storbritannien, upp vid Ecuadors Londonambassad och sökte politisk asyl. Han hävdar att han riskerar att bli utlämnad till USA och där riskera dödsstraff.

– Asylansökan har inte med Sverige att göra. Detta handlar om en mycket allvarlig fråga i USA, säger Juian Assange via telefon till ABC (Australian Broadcasting).

Det är inte uteslutet att Ecuador beviljar honom en fristad, anser analytiker. Beslutet ligger hos presidenten Rafael Correa, som är starkt kritisk mot Washingtonregeringen. Fallet ger honom en möjlighet till nålstick mot USA. Chansen att erbjuda skydd åt en person som många hyllar som en hjälte i det fria ordets tjänst kan också stärka korten för Correa, som själv anklagas för att inskränka pressfriheten i Ecuador genom sin kampanj mot oppositionsmedier.

Upprepad kontakt

Skulle Assange få asyl i Ecuador blir det svårt för det svenska rättsväsendet att få tag på honom, då Sverige och Ecuador saknar utlämningsavtal.

Ecuadors ambassadör i London, Ana Albán, signalerade dock vid ett möte med brittiska ministrar att landet inte avser att "störa de brittiska och svenska staternas rättsliga processer", skriver tidningen Hoy. Under fredagskvällen inväntade Ecuador information från de svenska myndigheterna, uppgav en talesperson för Wikileaks.

Efterlyst för våldtäkt

Det var i november 2010 som Julian Assange efterlystes av Sverige, misstänkt för en våldtäkt och sexuellt ofredande. Han greps senare i Storbritannien där han sedan dess suttit i husarrest.

Efter en lång juridisk långbänk slog högsta instans i Storbritannien i juni 2012 slutgiltigt fast att Assange ska överlämnas till Sverige.

Den 19 juni 2012 tog sig Assange till Ecuadors ambassad i London och sökte politisk asyl.

ANNONS