Sjöstedt kritisk mot planer på starkare EU

Publicerad 2012-06-21

Tio tunga EU-länder vill stärka unionen med en gemensam armé och en EU-president.

Det har fått V-ledaren Jonas Sjöstedt att ilskna till.

– Det är oerhört fräckt att påtvinga medlemmarna mera EU när man misslyckats, säger han.

Jonas Sjöstedt.

I våras träffades utrikesministrar från tio tunga EU-länder för ett informellt möte. Tillsammans representerar de två tredjedelar av unionens medlemmar. Den så kallade Framtidsgruppen, där Sverige inte finns med, har nu presenterat sin halvtidsrapport om hur de tycker att EU, där många länder befinner sig i djup kris, ska utvecklas. Rapporten ska vara färdig i höst.

President ska väljas

Förslagen som gruppen föreslår handlar både om hur EU ska styras och fungera. Ministrarna i Framtidsgruppen vill bland annat se att EU-kommissionens roll stärks, men även att kommissionens ordförande i framtiden bör vara samma person som styr Europeiska rådet. "EU-presidenten", som rollen kallas, ska väljas av unionens medborgare.

– Vi borde använda krisen för att ta historiska steg mot mer integration, har Tyskland utrikesminister Guido Westerwelle tidigare sagt till tysk med

”Europas förenta stater”

Förslagen har fått Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt att gå i taket.

– Man försöker driva igenom någon typ av super-EU. Det är de stora länderna i EU som står bakom det här och de brukar få sin vilja igenom. De vill ha en gemensam armé, en gemensam president och en en mer överstatlig ekonomisk politik. De är inne på att bygga Europas förenta stater, säger han.

Även om gruppen är inofficiell är Sjöstedt rädd att många av förslagen kommer att bli verklighet.

– Invånarna i EU vill inte ha det här. Vi har precis upplevt ett enormt misslyckande för euron och för det centralstyre som finns i dag. Nu ska man släcka elden med bensin och passa på att utnyttja krisen för att centralisera mera makt.

Andra kammare

Sjöstedt tycker dock att ett förslag i rapporten är bra. Det handlar om att inrätta en andra kammare i EU-parlamentet där nationella parlamentariker tar plats.

– Men samtidigt ska man ge EU-kommisionen mer makt och den är helt bortom demokratisk kontroll. Jag tycker det är oerhört fräckt att när EU har misslyckats fullständigt så ska man påtvinga medlemmarna mera EU. Det är också typiskt att det inte är alla länder som får vara med och prata om det här utan det är tio av länderna, framför allt dom stora. Då kör man ju över mindre länder som Sverige.

Ohlsson kommenterear inte

Sjöstedt vill se en helt annan utveckling av unionen:

– Man borde stanna upp och ge EU mindre centralstyre, mer demokrati och ompröva euron. Jag tycker inte det är okej att några länder träffas och gör upp bakom ryggen på de andra. Det tycker jag Sveriges regering ska säga - att man inte kommer skriva under på någonting vi inte själva varit med och förhandlat om.

Sveriges regering har sagt att man följer Framtidsgruppens arbete på håll. EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) vill inte kommentera halvtidsrapporten.