Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Hon vill stoppa midsommar

Publicerad 2012-06-21

Drottning Elizabeth har höjt kraven för evenemang i Hyde Park

Först slog hennes lag ut oss ur fotbolls-VM.

Nu vill den engelska drottningen stoppa den svenska midsommaren också.

– Det kommer aldrig funka. Om vädret tillåter kommer vi vara flera hundra Vikingar i Hyde Park, säger en av festarrangörerna.

Svenska handelskammaren i London brukar varje sommar anordna svenskt midsommarfirande i Hyde Park på midsommardagen. Förra året samlandes omkring 2000 svenskar och svenskvänner med blommor i håret och dansade kring stången. Men förra fredagen skickade de ut ett pressmeddelande med rubriken "Midsommar inställt".

Kraven höjts

Plötsligt har parkförvaltningen höjt kraven på arrangörer som bland annat måste teckna försäkringar på miljontals kronor för att få ställa till med balunser i Hyde Park, även om det bara gäller en två meter hög midsommarstång i miniatyr och två högtalare för att kunna spela musiken till "små grodorna".

– Det känns jättetråkigt så klart, men vi hoppas att vi ska kunna hålla i ett midsommarevent igen nästa år, säger Marielle Perninger på Svenska handelskammaren.

Kan inte stoppa midsommar

Men så lätt ska inte den engelska drottningen komma undan. Hyde Park ingår i det brittiska hovets ägor och brukar allmänt ses som drottningens park. Men i år får hon nöja sig med att ha vunnit över Sverige i fotbolls-EM. Midsommar kommer hon inte kunna stoppa, enligt Joakim Nilsson som lovar att hundratals vikingar ändå kommer invadera hennes älskade park.

Många picknickar

Joakim är partygeneral för Londonbaserade festarrangören Viking Party People.

– Man får bara vara i grupper om 40 personer utan tillstånd i Hyde Park, men om vi är massor av grupper på 40 personer som har våra picknickar intill varann så blir det inget problem, säger han lite lurigt.

– I år kanske vi får klara oss utan stången, men det är klart att det kommer firas midsommar i Hyde Park. Om vädret tillåter kommer vi absolut vara hundratals om inte fler, säger han.

Är du inte orolig för att parkvakter ska försöka köra iväg folk?

– Nej, vad ska de göra? De kan ju bara säga till oss att gå och vi har ju rätt att ha picknick i Hyde Park som alla andra så vi kommer ändå stanna kvar och ha roligt.