Ensam med djuren – i en hel timme
Publicerad 2012-06-19
Polisens teori: Så släpades 30-åringen i väg av vargarna
Den 30-åriga djurskötaren var ensam med vargarna i över en timme innan hon hittades död.
Polisens teori är att hon överfölls och sedan släpades i väg.
– Man hittade kläder och personliga tillhörigheter över hela hägnet, säger en poliskälla.
Dödsolyckan på Kolmårdens djurpark utanför Norrköping är unik. De åtta vargarna som befann sig i hägnet har under flera år haft nära kontakt med både besökare och personal, och den kvinnliga djurskötaren hade tagit hand om tre av dem sedan de var valpar.
– Hon var en oerhört rutinerad och betrodd medarbetare, säger Mats Höggren, zoologisk chef på djurparken.
Kartlägger
Dödsattacken utreds nu som en arbetsplatsolycka och Aftonbladet kan i dag avslöja nya detaljer kring polisens kartläggning av händelseförloppet.
Enligt uppgift gick den 30-åriga djurskötaren ensam in i hägnet redan vid tiotiden på förmiddagen. Larmet till SOS registrerades dock först klockan 11.11, vilket betyder att hon var ensam med vargarna i nära en timme innan hon hittades.
– Det var en kollega som till slut reagerade på att hon varit borta länge och fick ingen kontakt via komradion, säger Mats Höggren.
Låg livlös
När polisen kom till platsen kunde de redan på håll konstatera att kvinnan, som låg med ansiktet mot marken, var livlös.
– Kroppen var mycket illa tilltygad, säger en poliskälla med insyn i utredningen.
Det tog nära 45 minuter innan räddningstjänsten sedan kunde ta sig in i hägnet. Tillsammans med polisen bildades ett drev mot vargflocken, för att komma fram och få ut offret.
Sedan söktes resten av hägnet av för att säkerställa att det inte fanns flera skadade personer i området. Då fann man den 30-åriga kvinnans tillhörigheter utspridda över marken. Flera av klädesplaggen återfanns enligt Aftonbladets uppgiftslämnare vid en utgång – mitt emot platsen där hon hittades.
Hittade livremmen
– Man kan misstänka att hon befunnit sig där vid något tillfälle under attacken och sedan släpats därifrån, säger poliskällan.
I släpspåren hittades också hennes livrem.
Förhoppningen är att obduktionen inte bara ska fastställa dödsorsak, utan också ge fler svar på hur attacken gick till.
Något som kan bli svårt, enligt Anders Eriksson, professor och överläkare i rättsmedicin.
– Eftersom det finns så få dödliga rovdjursattacker i Sverige är det svårt att dra några slutsatser av hur attacken kan ha gått till, säger han.