50 bevisen – på om du är vuxen
Publicerad 2012-06-17
Forskare: "Vuxenhet är något man förvärvar"
Banklån, skilsmässa och Hemnetmissbruk.
Här är kollistan där du kan räkna vuxenpoäng.
– I dag är vuxenhet inte förknippat med ålder, säger forskaren Mats Jakobsson.
Mats Jakobsson, forskare och doktor i sociologi vid Luleå tekniska universitet beskriver att synen på vuxenhet har förändrats genom den svenska historien.
Inte längre en ålder
För två hundra år sedan var vuxenhet tillskrivet en viss ålder. Det anknöt till en patriarkal struktur, och med åldern tillskrevs du en viss status. Men sedan mitten av 1800-talet kom idéer från franska revolutionen in, även i lagstiftningen.
– I dag är vuxenstatusen något man måste förvärva på ett helt annat sätt, säger Mats Jakobsson.
– Man kan ju vara vuxen utan att uppfylla massor av de där punkterna på listan. De sammanfattar en schablonbild av yttre tecken på vuxenhet. Men när man i forskningssammanhang hanterar vuxenhet handlar det om att man etablerat sitt eget liv, övergången från skola till arbetsliv och har egen inkomst, betala sina räkningar, etablerat ett eget liv – att man inte är beroende av någon annan för att klara sig.
Arbetslöshet försenar vuxenhet
– Det finns stor variation i hur vuxenheten uttrycks och levs. Man skapar sin egen vuxenhet efter vad man prioriterar, men kärnan är självständigheten.
En försvårande omständighet just nu är den höga ungdomsarbetslösheten.
– Den gör att det är svårt för unga att etablera självständighet, vilket skjuter upp vuxenheten och gör att man riskerar att hamna i det så kallade utanförskapet: bli beroende av socialförsäkringar, med sämre hälsa och risk för missbruk som följd.
"Skavsår" försvårar lycka
– Normerna med villa, Volvo och vovve finns, men också vuxna med väldigt ungdomlig livsstil: man fortsätter vara singel, söker nya upplevelser, man kanske jobbar hårt i perioder och sedan är ute i reser.
Finns något samband mellan hur väl man passar in i den åldersmässiga normen, och lycka?
– Det är en svår fråga. Det anknyter till hur människor skapar sin identitet och autenticitet: det här är jag. Jag tror att om det inte finns någon konflikt mellan den individuella autenticiteten och de förpliktelser som kommer med livsstilen man lever så är man lycklig.
Det gäller alltså att det inte finns för många skavsår mellan synen på sig själv och förpliktelserna man upplever sig ha.