FP vill bli tuffare mot invandrare – igen

Publicerad 2012-06-12

Folkpartiet upprepar ett gammalt framgångsrecept och ställer tuffare krav på nyanlända invandrare.

Den som tackar nej till jobb ska förlora sin ersättning – oavsett var i landet jobbet finns.

Och den som vill behålla sitt socialbidrag måste delta i aktiviteter på heltid.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Folkpartiet presenterar sitt nya integrationspolitiska program på DN Debatt i dag. Enligt FP är integrationen en av de viktigaste samhällsutmaningarna.

"I dag har endast 50 procent av dem som kommer som flyktingar, skyddsbehövande och deras anhöriga arbete efter sju år. Det är ett alldeles för dåligt resultat", skriver utbildningsminister Jan Björklund, integrationsminister Erik Ullenhag och biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni.

Flera av förslagen är kända sedan tidigare, bland annat att FP vill begränsa antalet föräldradagar för invandrare som kommer hit med barn.

"Föräldraförsäkringens konstruktion har kommit att bli en fälla för många utrikes födda kvinnor som kommer till Sverige med barn i förskoleålder", skriver FP-trion i DN.

Ska öka viljan till arbete

Redan inför valet 2010 ville FP införa krav på motprestation för socialbidrag, eller försörjningsstöd som det egentligen heter. Prestationen ska motsvara en heltid och vara obligatorisk i alla kommuner.

Partiet föreslår också att man ska kunna behålla delar av socialbidraget även när man får ett jobb för att öka viljan att gå från bidrag till arbete. Liknande tankar har andra allianspartier, bland annat Moderaterna, tidigare fört fram.

Dessutom vill partiet att den som inte tackar ja till ett jobb ska förlora sin etableringsersättning, oavsett var i landet jobbet finns.

Gammalt framgångsrecept

Att ställa hårdare krav på invandrare har tidigare varit ett framgångsrecept för FP. När Lars Leijonborg inför valet 2002 lanserade tanken på ett språktest för nya medborgare rusade partiet i opinionen och landade på 13,3 procent. I den senaste mätningen från SCB fick partiet 5,5 procent.

Partiet upprepar nu sitt språkkrav:

"För att förbättra resultaten behövs en ökad anpassning av undervisningen till deltagarnas individuella förutsättningar", skriver partiets topptrio.