Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

S-krisen är inte över

Publicerad 2012-06-04

Socialdemokraterna tar väljare från alla partier – 133 000 personer bara från Moderaterna.

Men det är ändå för tidigt för Stefan Löfven att andas ut.

– Socialdemokratins kris är inte över, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

Den stora partisympatiundersökningen från SCB är munter läsning för Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin. Socialdemokraterna får 37, 3 procent, en ökning med nära 10 procentenheter på ett halvår.

S tar väljare från soffan

Mätningen visar att S tar väljare från alla partier. Och från "soffan". Hela 315 000 personer, som i november 2011 svarade att de inte visste vad de skulle rösta på om det vore val i dag, svarar nu S.

En stor del av förklaringen handlar om Håkan Juholt.

– Då var det många som frågade sig "Vad är detta" och lämnade till "Vet ej". Därmed signalerade de att de ville ha förändring men de var egentligen aldrig borta från S, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Grävt ner stridsyxan

Med Stefan Löfven har lugnet lagt sig i partiet och de stridande falangerna har grävt ner stridsyxan, åtminstone tillfälligt.

Men enligt Henrik Ekengren Oscarsson vore det förödande för Löfven & Co att bli för nöjda med siffrorna och bara sitta still i båten.

– De finns en stor risk att de känner sig glada och tror att krisen är över. Men partiets kris är djupare och den är inte över.

–  Väljarna har inte varit nöjda med socialdemokraternas ideologi i två val i rad.

Behöver förändras

Valet av Metallordföranden Stefan Löfven till partiledare signalerade stabilitet och pragmatism. Samtidigt är partiet i stort behov av förändring.

– De måste komma med nya idéer. Moderaterna kom med sin arbetslinje, något liknande har vi inte sett från S än, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Ulf Bjereld, socialdemokratisk statsvetare, påpekar att dagens siffror är ungefär likadana som i valet 2006. Det betecknades som en katastrof.

Han håller med om att förnyelsen är nödvändig.

– Den stora utmaningen är att komma stabilt över 40 procent och vinna storstädernas väljare. Dit har man ännu inte kommit, säger han.

– Det är nu förändringen måste ta riktig fart. Man måste känna kniven mot strupen, säger han.

KD hamnar under spärren igen

Moderaterna backar till 28,6 vilket är en tillbakagång med 4,8 procentenheter på ett halvår.

Lika illa är det för de mindre allianspartierna. Centern ligger på 4,7 vilket är 1,9 procentenheter lägre än valet 2010. Och för Kristdemokraterna är det tredje gången partiet hamnar under spärren till riksdagen.

– Orsaken är att man håller på och regerar, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Ett av alliansens stora problem är Moderaternas dominerande ställning. Men SCB:n visar att de små allianspartierna inte tappar väljare till Moderaterna. Istället går väljarna till S eller till "vet ej".  35 000 av de som i november sa att de skulle rösta på Centerpartiet säger i dag att de inte vet vad de skulle rösta på om det vore val i dag.

– Det är mycket intressant. Det är svårt för de mindre partierna att synas bredvid Moderaterna som har nästan alla departement, säger Henrik Ekengren Oscarsson.