Svensk polis varnar för ”kannibaldrogen”

Publicerad 2012-05-31

Rudy Eugene åt badsalt och blev kannibal.

Nu varnar svensk polis för den nya vansinnesdrogen.

– Den ökar lavinartat och får användarna att slåss för sina liv, säger narkotikapolisen Per-Erik Lundberg.

Polisen misstänker att det som fick Rudy Eugene, 31, att slita av sig kläderna och tugga i sig stora dela av hemlöse Ronald Poppos ansikte var den livsfarliga drogen "badsalt".

Kannibalattacken ägde rum mitt på dagen i söndags vid en motorväg i Miami. Polisen tog Rudy Eugene på bar gärning när han satt naken över den hemlösa mannen och åt av hans ansikte. Eftersom han bara besvarade polisens rop med ett morrande sköts han ihjäl med fyra skott.

Blir extremt våldsam

Amerikanska narkotikaexperter menar att Rudy Eugene troligtvis hade tagit drogen "badsalt" och blivit fullständigt galen. Drogen ger ett psykotiskt rus där man upplever sig som superstark och kan bli extremt våldsam, skriver Abc News. Namnet tros komma av att drogen kan "penetrera" huden och ha en viss verkan om man badar i den. Användare brukar däremot injicera eller snorta den. USA har under senare år skakats av flera vansinnesdåd som kopplas till "badsalt".

"Vissa svarar extremt på drogen"

En av de aktiva substanserna i drogen är MDPV (Metylendioxypyrovaleron) - en drog som också finns i Sverige. Drogen liknas vid amfetamin och ecstasy och ger en euforisk känsla samtidigt som man blir mer vaken och klar.

– Sidoeffekterna är ångest, panikattacker, depression och aggressivitet. Det finns vissa personlighetstyper som svarar extremt på drogen vilket skulle kunna förklara händelsen i Miami, säger Fred Nyberg, professor i beroendeforskning vid Uppsala universitet.

Ökat lavinartat i Sverige

I Sverige har drogen ökat markant på några år. Bland de värst drabbade städerna finns Västerås, sedan sedan augusti förra året har Västeråspolisen gjort 180 beslag på sammanlagt 1,2 kilo. Polisen har vid ett flertal tillfällen fått köra personer som tagit substansen till psykakuten eftersom de varit våldsamma och psykotiska.

– Det kan vara tre om dagen som måste in till psykiatrin. Vården känner ett enormt tryck från MDPV. Personerna blir våldsamma och kan uppträda hotfullt mot både poliser och vårdpersonal, säger narkotikapolisen Per-Erik Lundberg.

"Snart är det alldeles för sent"

MDPV är narkotikaklassad i Sverige men inte internationellt. I en dom i Högsta domstolen förra året valde rätten att sänka straffet för några som sålt och använt drogen. I dag jämförs den juridiskt med amfetamin vilket innebär att straffet för att bruka och sälja vidare är förhållandevis lågt.

– Det har fått effekten att unga vuxna tror att det inte är så farligt att ta den. Många tar den som en partydrog och förstår inte faran. Det som behövs är att regeringen vaknar till och gör någonting åt det här, snart är det alldeles för sent, säger Per-Erik Lundberg.