Fogden har tagit miljon från doktor Åsas konto

Publicerad 2012-05-30

Tv-profilen dras in i sambons svartjobbshärva

Doktor Åsa och Magnus Lundberg.

Mordbrandsutredningen mot Magnus Lundberg ledde polisen rakt in i en omfattande svartjobbshärva.

Kronofogden har nu beslagtagit en miljon kronor av doktor Åsa.

– Vi hävdar att det är hans pengar som finns på hennes konto, säger kronokommissarie Mats Rosenqvist.

I samband med en husrannsakan i utredningen efter mordbranden i Harry Scheins lyxvilla i Danderyd gjorde polisen ett anmärkningsvärt fynd.

Utredarna hittade dokument som visade att tv-profilen Åsa Wihlbecks mordbrandsmisstänkte sambo betalt ut mångmiljonbelopp i svarta löner.

– Det påträffades detaljerade anteckningar om utbetalda löner som inte var redovisat i bokföringen. Så det stod klart att det handlade om svart arbetskraft vid arbeten med hans fastigheter, säger en källa med insyn i utredningen.

Magnus Lundberg , 43, bedriver en omfattande fastighetsförvaltning och har under arbetet med att omvandla en industrifastighet i Solna till ett företagshotell anlitat svensk och utländsk arbetskraft.

”Hans pengar”

Enligt Skatteverkets framställning till Förvaltningsrätten har Magnus Lundberg två gånger i månaden tagit ut 30 000-45 000 kronor i kontanter från sitt företagskonto. Totalt cirka 900 000 under förra året.

När Skatteverket besökte fastigheten i Solna träffade de på fyra arbetare som bodde där. Tre av dem bekräftade att de brukade få sin lön kontant av 43-åringen, två gånger i månaden.

Skatteverket uppskattar att de svarta löneutbetalningarna under tre år uppgått till 2,5 miljoner kronor.

I en dom om betalningssäkring bedömde Förvaltningsrätten i Karlstad att det fanns en påtaglig risk att 43-åringen aldrig skulle betala sin skatteskuld. Kronofogden fick därför i uppdrag att driva in 1,1 miljon av de uteblivna skatterna och arbetsgivaravgifterna.

80 000 kronor i kontanter säkrades i en husrannsakan i doktor Åsas och sambons hus på Värmdö. Men på Magnus Lundberg företagskonto fanns bara 7 860 kronor kvar när Kronofogden slog till. Den resterande dryga miljonen togs därför från Åsa Wihlbecks konto.

– Vi hävdar att det är hans pengar som finns på hennes konto, säger kronokommissarie Mats Rosenqvist som arbetar på Kronofogdens specialindrivningsteam.

”En pant”

Inför beslutet i Förvaltningsrätten hade teamet på uppdrag av Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket gjort en mycket noggrann utredning av 43-åringens ekonomi. Trots att han står registrerad på 16 fordon och äger en rad fastigheter hade han en förhållandevis blygsam inkomst de senaste två taxeringsåren – 298 500 kronor 2011 och 143 681 kronor 2010. Men på Åsa Wihlbecks konto hittade utredarna 2,6 miljoner som bedömdes tillhöra 43-åringen.

En betalningssäkring görs utan att meddela varken den berörda eller personens anhöriga. Det är en snabb process för att se till att inga tillgångar försvinner. Och från det att Skatteverket får klartecken brukar det bara ta ett bar dagar innan pengarna konfiskeras.

– Syftet är att skapa en säkerhet för vad man räknar med kommer att bli skattefodringar framöver. Det är en pant som man tar för att tror att det kanske inte finns pengar när det sedan är dags att betala, säger Olof Elmquist, Skatteverkets handläggare på ärendet.

En förundersökning gällande grovt skattebrott och bokföringsbrott har nu inletts på Ekobrottsmyndigheten.

Och enligt utredarna kan ärendet komma att svälla.

–  Ja, absolut. De belopp vi fått fram hittills bygger ju på hans egna anteckningar, säger en källa.

Aftonbladet var i går kontakt med 43-åringens advokat som inte ville uttala sig. Vi har även upprepade gånger sökt Åsa Wihlbeck för en kommentar.