Körde ihjäl Bjarne – fick dagsböter

Publicerad 2012-05-30

Knappade på GPS:en när han körde ihjäl Bjarne Lindén

Lastbilschauffören knappade på GPS:en när han körde ihjäl Bjarne Lindén, 60, vid vägkanten.

I dag kom straffet – villkorligt fängelsestraff, 100 dagsböter och 25 000 i skadestånd till anhöriga.

– Det är vad jag hade väntat mig, jag får ändå inte Bjarne tillbaka, säger sambon Christina Beiron efter domen.

Bjarne Lindén

Det var fredagen den 27:e april som Bjarne Lindén körde ut med sin servicebil för att hjälpa en överhettad buss på väg 80 utanför Valbo. Han slog på varningsblinkers och rotationsljus vid vägkanten under arbetet – men det hjälpte inte.

En lastbilschaufför körde rakt i Bjarne som stod vid sin servicebil, 60-åringen flög flera meter upp i luften och avled omedelbart. Anledningen till att lastbilschauffören inte såg varningsljusen var att han vid tiden satt och knappade på sin GPS.

I dag kom domen mot den 40-årige lastbilschauffören vid Gävle tingsrätt. Han döms till villkorligt fängelsestraff för vållande till annans död, 100 dagsböter och 25 000 kronor i skadestånd till de anhöriga.

Sambon inte överraskad

När Aftonbladet når Bjarne Lindens sambo Christina Beiron har hon fortfarande inte fått besked om domen. Men när hon får den uppläst för sig suckar hon.

– Ja, jag hade inte väntat mig något annat än villkorligt, jag var beredd på det, säger hon.

Bara dagar efter händelsen sa kammaråklagare Joakim Johansson att brottet var så allvarligt att straffet kunde uppgå till ett års fängelse, men Christina Beiron planerar inte att överklaga domen.

– Jag kan ju bara tala för mig själv men jag får inte Bjarne tillbaka så det spelar ingen roll. Jag kan inte värdesätta hans liv i pengar eller annat ändå, säger hon.

Vice chefsåklagare Ulf Back som var den åklagare som tog över fallet är inte överraskad över straffet trots att han yrkat på fängelsestraff.

– Nu hade han suttit häktad en månad så det är den normala påföljden. Jag tycker väl dock att han hade fri sikt i över 400 meter och att då inte upptäcka något trots att man håller på med GPS:en är en försvårande omständighet. Det är väl det som är anmärkningsvärt, säger han.