15-åring anmäld för ”facerape”

Publicerad 2012-05-28

Gick in på jämnårigs konto och skrev falska meddelanden

En 15-åring från Norrköping har polisanmälts sedan han gått in på en jämnårig killes Facebook-konto och skrivit falska meddelanden i dennes namn – ett så kallat facerape. Juridiskt sett är brottet allvarligt och trots att många utsätts för det får polisen inte in några mängder av anmälningar.

Många drabbade

– En väldigt stor del av våra ungdomar har råkat ut för det här, men många inser nog inte att de kan anmäla det, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på Rikspolisstyrelsen.

Facerape kan ses som en omskrivning för benämningen dataintrång – ett brott som kan ge dagsböter eller upp till två års fängelse. Och det är ett vanligt brott. Så många som hälften av alla unga svenska Facebook-användare har utsatts för att någon kapat deras konto och skrivit roliga eller elaka saker i deras namn, enligt en undersökning som Datainspektionen kom med förra året.

– Det finns förmodligen ett väldigt stort mörkertal. Vissa kanske skäms, det är inte roliga grejer som folk skriver och därför kanske man hellre håller tyst om det, säger Göran Eriksson.

Förstår inte att det är brottsligt

Ungdomars inställning till internet gör också att både de som roar sig med facerapes, och de som utsätts för det, inte inser att det är en brottslig handling, enligt Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på Rikspolisstyrelsen.

– Många har svårt att förstå att det är samma regler som gäller på internet som i verkliga livet. Hela språkbruket är annorlunda på internet, än vad det är på en skolgård till exempel, säger han.

Så undviker du kapning

Ett så kallat facerape är när någon går in på någon annans Facebook-konto och skriver något roligt eller taskigt i den personens namn. Ofta rör det sig om skämt med sexuella anspelningar.

Det bästa sättet att undvika kapningar är att låsa datorn så fort du lämnar den.

Det finns också funktioner på Facebook som gör att du kan få ett mejl eller sms så fort en dator eller mobil loggar in på ditt Facebook-konto. Du kan också logga ur andra datorer från ditt konto, vilket kan vara bra om du fortfarande är inloggad på Facebook på din skoldator.

Källa: Kränkt.se (TT)

TT