Wanjas sista stund i rampljuset

Publicerad 2012-05-25

LO-toppens sista dag på jobbet

Det var Wanja Lundby-Wedins sista show.

När hon invigde LO:s kongress gick hon till hård attack mot den borgerliga regeringen.

– Fredrik Reinfeldt har beröringsskräck när det gäller oss, säger hon.

Wanja Lundby-Wedin.

Efter tolv år på posten avgår Wanja Lundby-Wedin i helgen när LO håller sin 27:e kongress i Folkets Hus i Stockholm. Inför 300 ombud och många gäster invigningstalade hon för sista gången på fackfederationens största möte där full sysselsättning är det övergripande temat.

”Inte alls på dekis”

Hon inledde med en önskan om att nyansera den bild av facket som finns i dag. Enligt Lundby-Wedin är arbetarrörelsen inte alls på dekis, som den ofta beskrivs.

– Det är vi själva, inte media, som vi skapar bilden av facket. Vi vet att svenska folket har en positiv inställning till facket, det finns ett starkt stöd till våra värderingar. Vi ska börja med att räta på ryggen, vara stolta och tala gott om varandra. Då får vi ett starkare LO, säger hon.

Hon betonade dock att LO:s medlemsförbund har en stor utmaning i att stoppa medlemstappet. På tolv år har en halv miljon medlemmar försvunnit.

– Men bilden av LO som en organisation som blöder är inte sann. Vi vet att vi står mitt i ett generationsskifte. Gamla löntagare lämnar nu arbetsmarknaden, in kommer unga vuxna med otrygga anställningar. De har inte samma fackliga traditioner och arbetsmarknaden är en annan. Det är ingen ursäkt, men vi måste ha förklaringarna, det är inte bara vi som varit dåliga.

”Vi är på gång”

Hon poängterade att 430 000 medlemmar har rekryterats sedan den förra kongressen 2008.

– Men vi har fortfarande en minskning. Men det är den minsta på topp år. Vi är på gång och vi har lagt en grund för den nya ledningen att fortsätta att jobba med.

Lundby-Wedin utdelade också flera kängor mot den borgerliga regeringen som hon menar har "beröringsskräck" gentemot LO.

– Jag har träffat Reinfeldt fem gånger tillsammans med bland annat TCO, Svenskt Näringsliv, sedan han blev statsminister. Han vill lyssna på människor, säger han. Men vi har fått förtroendet att företräda en massa människor.

Under LO-ordförandens tolv år vid makten kan hon nu summera sex år med en S-regering och sex år med en borgerlig regering.

– Det är tydligt att det är med S vi har chansen att utveckla politiken och det gör vi nu tillsammans för att vi ska få en ny regering med Stefan Löfven om två år, säger hon.

”Lööf borde skämmas”

Hon avslutade med att såga Centerpartiets förslag om att ingångslönerna på arbetsmarknaden ska sänkas med 25 procent.

– Ett vårdbiträde som jobbar heltid skulle få en årslön som är mindre än vad Annie Lööf tjänar i månaden. Hon borde skämmas. Vi ska stå i vägen för sådant. Låga löner är inte bra för Sverige.

Aftonbladets
bloggar