Fler nya lagar att hålla reda på

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-18

Snart blir det dyrare att köra bil, dricka öl, snusa, röka och titta på tv.

Men i gengäld blir vinet billigare och förmögenhets- och fastighetsskatten avskaffas, när nya lagar träder i kraft vid årsskiftet.

Förutom nyårslöften får svenskarna 24 nya lagar och 278 nya förordningar att leva upp till på det nya året. De ska adderas till de 1270 lagar och 2300 förordningar som redan finns.

En del nyheter märks väldigt snabbt och påtagligt. Skatten på bensin höjs med 29 öre per liter och med 55 öre på diesel. Skatten på öl, cigaretter, snus och röktobak höjs medan vinskatten sänks. Tv-avgiften höjs till 2032 kronor per år.

Kostnadsökningarna märks kanske minst för dem som får slopad förmögenhets- och fastighetsskatt. Den senare ersätts med en kommunal avgift, som för hushåll i attraktiva storstadsområden blir avsevärt lägre. En annan påtaglig förändring är att skattesubventioneringen av lånedatorer försvinner.

Skattesänkning

Även vanliga löntagare får en inkomstförstärkning genom det andra steget i jobbskatteavdraget, vilket tillsammans med det första steget beräknas ge cirka 1000 kronor lägre skatt i månaden för en genomsnittlig inkomsttagare.

Andra lagändringar kanske inte vanligt folk märker så länge de befinner sig på rätt sida av lagen. Från den 1 januari får buggning användas för att utreda allvarliga brott, som ger minst fyra års fängelse.

Så kallade hemliga tvångsmedel, vilket även inkluderar till exempel kontroll av post och kameraövervakning, kommer även att tillåtas för att förhindra brott. Här behövs inte ens en misstanke utan det räcker med att ”det finns särskild anledning att anta” att en person kommer att utöva allvarlig brottslig verksamhet, såsom brott mot rikets säkerhet eller terroristbrott.

Drogtester

Värnpliktiga kan också komma att märka av förändringar. Slumpmässiga drogtester ska i fortsättningen få göras på alla totalförsvarspliktiga. Även vissa pensionärer får förändringar. En ändring i beräkningen av bostadstillägget ska göra det förmånligare att arbeta utan att det påverkar bidraget. Sjukskrivna kan få det tuffare med arbetsgivaren, som får rätt att redan från första arbetsdagen begära läkarintyg.

Strängare regler införs för innehav av farliga hundar, som innebär att polisen i slutändan får rätt att omhänderta farliga hundar och belägga personer som inte klarar av dem med hundförbud.

Inom utbildningen märks också vissa förändringar. Möjligheten att få behörighet till högre studier genom arbetslivserfarenhet tas bort, liksom urvalsgrupperna högskoleprov och arbetslivserfarenhet.

På gymnasiet införs en ny lärlingsutbildning, som ska möjliggöra för ungdomar att kombinera anställning som syftar till yrkesutbildning med studier i gymnasieskolan.

Owe Nilsson/TT