Tjuvar länsar din bil med ny teknik

Uppdaterad 2012-05-19 | Publicerad 2012-05-17

Du tror du låser – men med ett enda tryck länsar tjuvarna din bil.

Polisen skickar nu ut en varning efter flera fall med störningssändare som spärrar fjärrlåset.

– Lämna inget ni inte vill bli av med i bilen, säger Erik Forssell närpolischef på Östermalm i Stockholm.

Polisen i Stockholm har sett mönstret upprepade gånger den senaste tiden. Bilägare på väg in för att göra ett snabbt ärende och som låser sina bilar med fjärrlåset. När de sedan kommer ut igen är bilen länsad på värdesaker – utan några synliga brytmärken.

Tjuvarna använder sig av ny teknik för att ta sig in i bilen. Med hjälp av störningsutrustning slår de ut signalen från fjärrlåset.

– Bilen kan till och med blinka till men det är inte säkert att den går i lås, säger Erik Forssell, närpolischef på Östermalm.

Återkommande problem

I hans distrikt har de haft flera fall den senaste tiden. Han har även uppmärksammat liknande incidenter runt om i Stockholm.

– Vi ser beteendet och misstänker att det är kopplat till personer som är ute just nu, säger han.

Personen med störningssändaren kan stå upp till 25 meter bort. Och de riktar in sig på människor som lämnar värdesaker i bilen.

– Stressade storstadsmänniskor är att väldigt tydliga med att avisera att de har värdesaker i bilen. De kan ta med saker ut för att gömma i bakluckan. Det ser tjuvarna. Därför är det bästa att ta med det du inte vill ha stulet.

Metoden är inte ny och Aftonbladet har rapporterat om liknande fall i Skåne tidigare. Men enligt polisen är det ett ständigt återkommande problem.

– Det kommer tillbaka i omgångar beroende på vem som är ute ur fängelset, säger Erik Forssell.

ANNONS