Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Ja, vi elsker dette landet!

Publicerad 2012-05-17

Syttende mai

Så är det dags igjen.

Tokträngsel på Karl Johans gate.

Tokträngsel foran slottet.

Tokträngsel overalt.

Norrmännen firar nationaldagen. Som vanligt med en nationalistisk yra som vore ubehagelig om den inte vore – norsk.

För norskt flaggviftande är något helt annet än flaggviftande på andra steder.

Skränande Sverigedemokrater som vädrar den svenska flaggan är ingen pen syn.

När den amerikanska tokhögern kommer viftandes med Bibeln i ena näven och Stars and Stripes, eller ännu värre sydstatsflaggan Stars and Bars, i den andra kan man också hålla sig för skratt.

För att inte tala om när de ungerska pilkorsarnas sentida efterträdare flakser med sina tygsjok.

Men i Norge är det annerledes. Og ­väldigt okomplicerat.

Där är det liksom bara kul att vara nordman.

Den som fått vara med om den norska nationaldagsyran på plats glemmer det aldri.

Det gäller att fatta posto uppe vid ­slottet i god tid. Det är nämligen bara därifrån man har den perfekta utsikten över Karl Johan och det är bara därifrån fotografernas teleobjektiv verkligen kan trykke sammen perspektivet på det där märkliga sättet som gör att det later til å få plass flera hundre mennesker per halvmeter Karl Johan.

Men tror du att det är en fest i stil med midsommarafton – vår egentliga nationaldag om du frågar mig – så har du gruvligt fel.

Dagen innan festen ser Oslo mest ut som en spökstad. Av den kommande festen märks absolut ingenting. Det är som vanligt på stan och väldigt lugnt. Sist såg jag några ridande poliser vid någon bilfri korsning i centrum. Hästarna väntade tål­modigt på att trafikljusen skulle slå om till grønnt.

Vildare än så blev aldrig förfesten.

På nästan alla bilder av folkfester skiner av någon anledning solen. Färgerna sprakar och människor TRIVES. Få se hur det blir med den saken i dag. Meteorologerna spår regn. Meget regn.

– Det blir vått och grått i hela landet, ­säger Lisbeth Håvik vid Storm Geo, ett av flera norska väderinstitut.

Och kallt.

– Men vi har haft kyligare national­dagar förr.

Och norrmännen har ju både luse­koftor och Helly Hansen-tröjor att ta till om det skulle bli för jävligt.

Annars är det folkdräkter som gäller. Der finns hur många varianter som helst. I alle størrelser. Folkdräkterna blir outhärdligt varme när solen gassar. Hur de känns efter några timmar ute i regnet vill jag helst slippa tenke på.

Uniform är också gångbart och väldigt populärt bland de olika orkestrarna, sådana finns det också hur många som helst av. Och har du ingen flagge (norsk) kan du lika gärna dra pokker i vold.

En del dödsföraktande norrmän slår till med den gamla fina unionsflaggan. Den fanns i to varianter. En med blå och gul bas och en med den norska flaggan som grunn. De virkeligt hardkokte kör med den svenska varianten. Modigt bortom all fattning.

Firandet domineras av skolbarn. Och deras lærere, foreldre och slektninger. På en bra syttende mai trängs en kvarts miljon norrmän på gatorna. Bara i Oslo.

Och det marsjeres. En av de populäraste låtarna är ”Här kommer Pippi Långstrump.” I marsjtakt.

Sen, däruppe på slottsbalkongen står kungafamiljen och vinker. Och vinker. Och vinker. Och vinker.

De håller på i timer.

De som går nere på gatan ropar ”hurra!” för det gör man i Norge. Och inte ­bara åt kungligheterna utan i största allmennhet. För det gjør man i Norge.

Det finns vissa förhållningsregler för hur ett korrekt nationaldagsfirande ska firas i Oslo. Anne Finnanger, 59, gartner på Botanisk hage i Oslo och veteran från åtskilliga nationaldagar ger oss sina 10 bästa tips:

1 Alla måste ha små flaggor at vifte med. Flaggorna ska vara norska, detta är ingen lek.

2 Vifta resolutt med flaggorna – fortare än när Mette-Marit vinkar från slottsbalkongen. En viftning per sekund är lagom.

3 Undvik så kallad propellerviftning, det är bara utmattande. Här gäller det att hålla distansen ut.

4 Inga barn ska behöva se berusade voksne, vare sig de är norrmän eller tilreiste svenskar, på nationaldagen. Dessutom spolieras högtidligheten av fylleskrålen. Drikke får du göra på kvällen om du inte evner att hålla dig nøktern.

5 Ordning och reda på rop och skrik. I Norge roper vi bare ”hurra!”

6 Sjung nationalsången och de gamla stamsångerna. Det ska, precis som i Sverige, handla om skog, høye fjell och dype daler. Husk de tre F:en – Fjällen, Förfäderna og Fremtiden.

7 Bunad är aldrig fel. De flesta svenska folkdräkter, dock inte den for­ferdelige Sverigedräkten som drottning Silvia pleier ha på sig, smälter väl in i den norska mönsterprakten. Men viktigst är ren och proper antrekk. Nya klær till ungarna. Foppatofflor och träningsoverall är helt bannlyst.

8 Lämna husdjuren hjemme – de blir bara stressade av allt folk.

9 Det ska finnas flaggor absolut overalt.

10 Barnen ska få så mycket is och godteri de vill.

Vi i Sverige har bara haft vår nationaldag i 7 år. Tidigare hette dagen Svenska flaggans dag. Firandet är på intet sätt i klass med Norges.

Kjell Magne Bondevik, Norges förre statsminister, sa inför svenska nationaldagspremiären 2005 att det nog skulle bli bra med ­ det svenska nationaldagsfirandet:

– Men det kan nog ta 100 år – eller kanskje litt mindre – innan deres feiring blir lika stor som hos oss.

Vad?

Den 17 maj 1814 stadfästes den norska grundlagen i Eidsvoll några mil utanför Oslo. Norges första järnväg drogs för övrigt 1854 från dåvarande Christiania till Eidsvoll.

Hur?

1905 deklarerade norska stortinget att Oscar II (bilden) inte längre var kung av Norge. Kriget var mycket nära. Men genom kloka förhandlingar kunde länderna skiljas fredligt. Året därpå firades 17 maj som Norges nationaldag.

Varför?

Norrmännen var trötta på att styras från Stockholm. Norge var förenat med Sverige i en union. Norge hade visserligen egna lagar. Men kungahuset (i Stockholm) var gemensamt liksom utrikespolitiken som sköttes av svenska UD.

Läs mer

Syttende mai i Oslo. Hela programmet minut för minut: oslosurf.com