Fångad – i surdegen

Publicerad 2012-05-16

Efter sitt uttalande: Hyllas av Åkesson – sågas av allierade

Det finns deg och deg ... men inte svenskar och svenskar, menar professorn Stefan Jonsson vid Linköpings ­uni­- versitet. Fredrik Reinfeldt har de senaste dagarna fått skarp kritik efter uttalandet om ”etniska svenskar” under sitt besök på Växjöbagaren, där han också svarade på journalisternas frågor om arbetslöshet. Men alla är inte miss­nöjda med vad statsministern sagt. Jimmie Åkesson (SD) tror nu på bättre siffror för sitt parti.Foto

Fredrik Reinfeldt (M) får skarp kritik för sitt uttalande om ”etniska svenskar”.

Men hyllas av Jimmie Åkesson.

– Det är bra att stats­ministern lägger korten på bordet, säger SD-ledaren.

Reinfeldt konstaterade i förrgår att arbetslösheten är mycket låg bland ”etniska svenskar mitt i livet”.

Det är inte första gången statsministern slår fast att ­arbetslösheten är högre bland personer med utländsk bakgrund. Men att han ­använde etnicitetsbegreppet fick snabbt hård kritik, även från borgerliga politiker.

”Ytterst beklagligt”

Centerns migrations­politiska talesperson Fredrick Federley menar att statsministern spe­lar SD i händerna:

– Det är ytterst ­beklagligt att stats­ministern väljer att dela upp befolkningen i etniska svenskar och ­inte. Det kommer vi att få betala mycket för i framtiden.

Även Ulf Nilsson (FP) tycker att begreppet är olyckligt:

– Det kan leda till den felaktiga uppfattningen att ­etnicitet hänger samman med viljan att söka arbete.

Men SD-ledaren Jimmie Åkesson har inget att invända.

Skällde ut Åkesson

Han blev i riksdagen 2010 själv uppläxad av just Reinfeldt för att ha använt begreppet ”etniska svenskar”:

– Att det finns en grupp som skulle kunna definieras som svenskar, och jag förstår att det är ett stort intresse för Sverigedemokraterna att ständigt återkomma till den formuleringen, visar sig väldigt ofta vara svårt att ­definiera. Det blir så väldigt många som känner sig svenska som helt plötsligt får höra att de inte är det. Det blir märkligt om man försöker definiera det, sa Reinfeldt då enligt DN.

Två år senare välkomnar nu Åkesson att Reinfeldt ­betonar att arbetslösheten är högre bland utrikesfödda. Han menar att uttalandet är SD:s förtjänst.

– Det är en direkt följd av att vi har kommit in i riks­dagen som en motvikt till den ansvarslösa invandringspolitiken.

Svarar inte på kritiken

Jimmie Åkesson tror att Reinfeldts uttalande kan få positiva effekter för SD.

– Vi har pekat på de här problemen i 20 års tid och jag tror att väljarna hellre röstar på originalet än på dem som kopierar vår politik.

Fredrik Reinfeldt ville inte svara på kritiken i går. I en skriftlig kommentar slår han fast att ­arbetslösheten bland inrikesfödda mellan 25 och 54 år är 3,4 ­procent och bland utrikesfödda i samma åldrar 14,8 procent.

Löfven passade på

S-ledaren Stefan Löfven tog tillfället i akt att gå hårt åt sin motståndare i går.

– Jag tycker att det är otäckt att en statsminister i Sverige pekar ut vissa grupper och särar ut dem i vi och dom, sa han till TT.

Enligt Stefan Jonsson, ­professor i etnicitet vid Linköpings universitet, finns det inte några etniska svenskar:

– Det finns ingen vetenskaplig grund för begreppet och inga kriterier för vilka som tillhör gruppen ”etniska svenskar” och vilka som inte gör det.