Kördes ihjäl – åtalet läggs ner

Publicerad 2012-05-15

FÅR INTE RO ATT SÖRJA. Hugo Fransson, 13, saknar sin älskade morfar Leif Norberg tillsammans med sin mamma Kristin och morbror Fredrik. – Vi känner alla sådan frustration, säger Anna Norberg, svärdotter, till vänster i bild.

NORRTÄLJE. Leif Norberg, 68, klämdes ihjäl efter att ha blivit påkörd.

Men bilisten som körde på honom bakifrån åtalas inte.

– Jag är starkt kritisk till åklagarens beslut. Killen körde 150–170 km/timmen på en 70-väg och det finns tre vittnen, säger Olof Cedheim, kriminalinspektör på Roslagspolisen.

Leif Norberg blev 68 år.

Den 8 september förra året erbjöd sig Leif Norberg från Rimbo att skjutsa sitt 13-åriga barnbarn till skolan i Ekebyholm. Strax efter klockan åtta var pojken avsläppt och 68-åringen vände in på länsväg 280 tillbaka mot Rimbo.

Men pojkens morfar kom aldrig hem till sin fru.

– 20 minuter senare fick barnbarnet på skolan veta att två röda bilar kolliderat. Hans första tanke var "inte morfar", säger Anna Norberg, svägerska till den omkomne mannen.

Flera vittnen

Nio månader efter olyckan blir hon fortfarande berörd av att berätta. Familjen har inte fått ro att sörja eftersom olyckans orsak inte klargjorts.

Enligt polisens undersökning och flera vittnen körde en bil i hög hastighet ikapp Leif Norbergs och försökte köra om honom. Men när den 18-årige föraren såg att han fick mötande trafik svängde han i stället in bakom Leif Norbergs Ford Escort.

– Norberg tvingades då över i mötande körbana och frontalkolliderade med en kvinna som var på väg med ett barn till samma skola, säger Olof Cedheim som utrett olyckan på Roslagspolisens trafikenhet i Norrtälje.

Den 68-årige mannen fick så allvarliga skador att han omkom efter några minuter. Kvinnan i den mötande bilen fick ryggfrakturer medan hennes barn samt 18-åringen endast fick lindriga skador.

”inte tillräckliga bevis”

Enligt polisen finns tre vittnen till att 18-åringen körde fortare än 100 km i timmen på 70-vägen. Trots det menar åklagaren att det inte finns tillräckliga bevis för att man ska kunna förvänta sig en fällande dom.

– Jag förstår inte varför. Jag har utrett många svåra trafikolyckor med dödlig utgång och i detta fall finns tre vittnen som beskrivit killens framfart på ett vederhäftigt sätt, säger Olof Cedheim.

Med hjälp av ett dataprogram från VTI, Statens Väg- och transportforskningsinstitut, har polisen kommit fram till att 18-åringen körde 150-170 km/timmen vid krocken.

– Om åklagaren inte anser att det samt tre vittnen räcker för att styrka vårdslöshet i trafik så kan hon gå på att killen borde ha hållit avståndet, men inte ens det har beaktats, säger polisen.

”Vilka signaler?”

De anhöriga har nu begärt att åklagarens beslut överprövas.

– Vi känner alla sådan frustration sådan över synsättet. Jag har själv en 19-årig son som vi försökt uppfostra med respekt. Vad ger det för signaler att man kan damma av någon på vägen och sedan få sitt körkort tillbaka? Det är fruktansvärt, säger svärdottern Anna Norberg.

Aftonbladet har upprepade gånger bett 18-åringens offentlige försvarare, advokat Anna-Karin Sörman, om en kommentar.