Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Reinfeldt sågar S-budget

Publicerad 2012-05-02

Men medger att den liknar hans egen

Fredrik Reinfeldt är skeptisk till Socialdemokraternas skuggbudget.

Fredrik Reinfeldt ger inte mycket för Socialdemokraternas budgetmotion som presenterades i dag.

Enligt statsministern tar Magdalena Andersson inte ansvar för de offentliga finanserna.

– Den typen av osäkerhet är det minsta som Sverige behöver, säger han.

För två veckor sedan presenterade finansminister Anders Borg (M) regeringens vårbudget. Tidigare i dag var det Socialdemokraternas och deras ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson tur att komma med sin skuggvariant av densamma. Bland annat innehöll den förslag på ungdomskontrakt och införandet av ett innovationsråd.

”Inte förstått utmaningen”

Statsminister Fredrik Reinfeldt gav i kväll sin syn på motståndarens budget och passade även på att ge en känga åt MP och V. 

– Nu har vi fått besked från alla de tre rödgröna partierna, där man på olika sätt ifrågasätter det finanspolitiska ramverket. Då har man inte förstått utmaningen i att ha ordning och reda i offentliga finanser, säger han.

Enligt statsministern var Magdalena Andersson otydlig när hon lade fram idén om ett nytt mål för sysselsättningen.

– Det är en hänvisning bakåt i tiden till när S styrde. Då användes målet för att dölja arbetslöshet. Ju fler som som blev sjukskrivna i Sverige desto bättre såg S sysselsättningsmål ut att infrias. Nu har vi brutit ned det och kraftigt minskat utanförskapet, säger han.

”Har vi redan gjort”

Statsministern erkände dock att regeringens budget har likheter med den som S i dag presenterade.

– Vad som hänt är att inspirationen till deras förslag nu kommer från regeringen. Sakerna de föreslår har vi antingen redan gjort eller aviserat att vi ska göra det.

Reinfeldt menade dock samtidigt att det, trots likheterna, finns stora skillnader i de olika budgetförslagen.

– Socialdemokraterna gör precis som de gjorde i valrörelsen 2010, de pratar om sina miljoner men döljer sina miljarder. I deras budget från i höstas fanns skattehöjningar på 25 miljarder och 43 procent av satsningarna var utökade bidrag till människor som inte jobbar. Men det vill de inte prata om, säger han.