– Övergreppen liknar Ondskan

Publicerad 2012-04-27

Fem elever på Sigtuna humanistiska läroverk har anhållits. De misstänks för misshandel.

Samtliga fem pojkar som misstänks för misshandel på Sigtunaskolan har häktats.

Enligt uppgift har övergreppen stora likheter med fallen i Jan Guillous bok ”Ondskan”.

– Så har yngre elever alltid behandlats på internaten. Det uppseendeväckande är att skolan nu valt att anmäla till polisen. Det är banbrytande, säger Guillou.

Jan Guillou.

De fem pojkarna greps i sina klassrum i måndags. Enligt åklagaren har de vid två olika tillfällen utsatt en yngre elev på skolan för våldsamma övergrepp, senast mellan den 19 och 20 mars.

Under torsdagen och fredagen häktades samtliga, på sannolika skäl misstänkta för grov misshandel.

– Nu håller jag på med ett överklagande av häktningen till hovrätten, och jag tror mig veta att alla klagar, säger advokat Monica Behm, som försvarar en av pojkarna.

Ful misshandel

Åklagare Yngve Rydberg har tidigare beskrivit misshandel som mycket ful.

– Det rör sig inte bara om ett knytnävsslag. Det är en ful misshandel där flera personer gett sig på en annan elev med upprepade slag, sa han till Aftonbladet tidigare i veckan.

Enligt obekräftade uppgifter ska de beskrivna misshandelsfallen ha likheter med de fall som beskrivs i Jan Guillous bok ”Ondskan”. Enligt källor kan även ett hopprep ha använts.

– Så där har unga uppstickare alltid behandlats på internaten, vilket naturligtvis är mycket beklagligt. Men det uppseendeväckande i detta är att skolan polisanmält händelserna. Det är fullständigt banbrytande och har aldrig hänt tidigare – trots att lagöverträdelser sker så gott som dagligen, säger Guillou, som själv gick på internatet Solbacka läroverk i Södermanland i slutet av 50-talet.

”Skolorna lever farligt”

Om fallet med de fem misshandelsmisstänkta eleverna kommer att få några konsekvenser är dock upp till politikerna, menar han.

– Det enda sättet att komma till rätta med problemen är att lägga ner internaten, och det mandatet har minister Björklund. De här skolorna har under många år ställt sig över lagen och utanför samhället, men jag hoppas att det är slut med det nu. Jag tror faktiskt att de svenska internaten lever väldigt farligt.

Åklagaren har nu 14 dagar på sig att väcka åtal.

ANNONS