Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Grönt ljus för ipredlagen

Publicerad 2012-04-19

EU:s domstol ger grönt ljus för den svenska ipredlagen.

Det öppnar för en bred jakt på fildelare, menar kritiker.

Skivbolagen öppnar snarare för varningsbrev men tycker att fildelarna inte ska känna sig säkra.

Redan 2009 när den kontroversiella ipredlagen infördes gick fem ljudboksbolag till domstol för att få ut personuppgifter bakom en server där 27 ljudböcker fanns tillgängliga. Operatören Ephone sade tvärnej.

”Väldigt nöjda”

Frågan har vandrat igenom rättssystemet och EU-domstolen har nu gjort sin bedömning av rättsläget. Och den svenska ipredlagen gör en rimlig avvägning mellan upphovsrättshavarnas skydd och internetanvändarnas integritet, anser domstolen.

– Vi känner oss väldigt nöjda med den här domen. Det är oerhört viktigt att vi har fått det här beskedet, säger Kristina Ahlinder, vd på Förläggareföreningen.

Kan kräva ersättning

Om personuppgifterna lämnas ut kan förlagen med ipredlagen i ryggen kräva ersättning i civil domstol av den person som ligger bakom servern.

Bo Wigstrand var tidigare vd på Ephone och tog beslutet att säga nej till ljudboksförlagens krav på att få ut personuppgifter. Han är besviken över EU-domstolens besked och befarar att det kan leda till en bred jakt på fildelare. Han är också rädd för att internetanvändarna efter beslutet i högre grad kommer att vilja anonymisera sig på nätet.

– Det tycker jag är olyckligt. Och privata företag kan nu börja jaga folk på nätet så att vanliga användare inte vågar surfa och använda nätet på det sätt som är tänkt, säger Wigstrand.

Vill ha mjukare metoder

Men Ludvig Werner, vd för skivbolagens branschorganisation Ifpi, antyder mjukare metoder för att få fildelarna att sluta, till exempel varningsbrev.

– Jag ser inte det här som en öppning för att på bred front jaga upp fildelare utan nu har vi äntligen en laglig möjlighet att över huvud taget kunna agera i fall som inte nödvändigtvis skulle lett till fängelse, säger Werner.

Ska inte känna sig säkra

Men vardagsfildelare ska inte känna sig säkra på att slippa bli utsatta för ekonomiska krav i civil domstol.

– Absolut inte. Vi är inte rädda för att ställa ekonomiska krav och det kan ha en avskräckande effekt. Men orsaken till att ipred är bra är inte att vi vill tjäna pengar genom att skicka ut 200 000 anmälningar med fakturor. Ett varningsbrev kan också vara en effektiv väg framåt.

TT