Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Skulle slå till mot Skavlan och Wallraff

Publicerad 2012-04-17

Breiviks första mål var egentligen en journalistkonferens

Norska tv-stjärnan Skavlan var på den konferens som Breivik hade som mål för ett attentat.

OSLO. Attentatet skulle rikta sig mot en journalistkonferens där bland annat Fredrik Skavlan och Günter Wallraff deltog.
Men i juni förra året ändrade sig Anders Behring Breivik.

- Jag försökte undvika Utøya så länge jag kunde, men till slut gick det inte, säger han till åklagaren.

Under rättegångens andra dag har Anders Behring Breivik uttryckt sitt hat mot journalistkåren, som han menar indoktrinerar medborgarna med marxistisk vänsterpropaganda.

- Jag förväntar mig inte att ni ska förstå varför jag gjorde som jag gjorde, ni är alla indoktrinerade, förklarade Breivik för åklagaren i dag.

Konferens i Tönsberg

Han avslöjade också att dådet på Utøya inte ingick i hans ursprungliga plan. Helst ville han rikta sitt attentat mot en norsk journalistkonferens, arrangerad av den norska stiftelsen Skup. Konferensen hölls i norska Tönsberg, några mil söder om Oslo mellan den 1 och 3 april förra året.  På konferensen deltog bland annat tv-profilen Fredrik Skavlan och den tyske storavslöjaren Günther Wallraff.

När Aftonbladet berättar om Breiviks planer för Günther Wallraff blir han överraskad:

- Jag visste inte om det här förrän du ringde, det gör mig väldigt illa till mods. Jag hade föredragit att själv bli dödad av Anders Behring Breivik, i stället för alla barn som miste livet på Utøya. Det är ödet som bestämt att jag fortfarande ska vara i livet.

Breivik ger i utfrågningen ingen närmare förklaring till varför hans plan gick om intet. Men varför han i stället valde AUF och Utøya kommer åklagaren att fråga honom mer om senare.

Har informerat Skavlan

Aftonbladet har sökt Fredrik Skavlan som via SVT:s pressavdelning meddelar att han inte vill göra några kommentarer alls.

- Han är informerad om detta, men ser sig inte som ett specifikt mål. Det var ju massor av journalister där, säger Britt-Marie Gustafsson, pressansvarig.

- Jag har varit i kontakt med en nära anhörig, Fredrik Skavlan befinner sig på en resa och kommer inte att kommentera detta alls.

ANNONS