Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Andersson var mer påläst – och på hugget

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2012-04-17 | Publicerad 2012-04-16

Jonas Morian om kvällens budgetdebatt

Har det blivit bättre under Alliansen, eller går utvecklingen åt fel håll? Detta var tvistefrågan i tv-debatten mellan Anders Borg (M) och utmanaren Magdalena Andersson (S).

En sak är säker: det var betydligt mer fart nu än när Socialdemokraternas ekonomiska talesperson hette Tommy Waidelich. Andersson var betydligt mer påläst och på hugget.

Jonas Morian, socialdemokratisk frilansskribent och kommunikationsrådgivare.

Medan Borg upprepade att sysselsättningen ökat och utanförskapet minskat, påpekade Andersson att regeringen i sin egen vårproposition konstaterar att matchningen på arbetsmarknaden försämrats och att långtidsarbetslösheten kommer öka.

Av propositionen framgår också att inkomstskillnaderna i Sverige fortsätter öka. Och det är framförallt det av moderaterna omhuldade jobbskatteavdraget som ökat skillnaderna mellan de som har jobb och de som inte gör det, medger regeringen.

Magdalena Andersson var tydlig i sin kritik och liknade vårbudgeten vid en utredningskatalog och en verksamhetsberättelse. Hon underströk att av landets ungefär 400 000 arbetslösa har hela 70 000 varit arbetslösa i mer än två år, när Borg hållit i finanserna. Andersson var också retorisk skarp när hon talade om ungdomsarbetslösheten och påminde om den nya ungdomskull som snart går ut gymnasiet med drömmar, förhoppningar och visioner.

Situationen påminner i dag ganska mycket om den inför valet 2006. Då var det S-regeringen som var trött, föreföll sakna idéer – och som tappert försökte hävda att man hade greppet om arbetslöshet och sysselsättning, trots hårda attacker från de Nya Moderaterna. I dag, efter en och en halv mandatperiod, känns Moderaterna inte så nya och fräscha längre.

Då som nu ligger dock bevisbördan hos oppositionen, som trots gynnsamma opinionssiffror måste vinna svenska folkets förtroende för att den egna beskrivningen av verkligheten är den rätta – och att sittande regering gjort sitt.

Det är två verklighetsbilder som står emot varandra. Moderaternas tal om arbetslinjen, eller Socialdemokraterna som pekar på ringlande köer till soppkök i landets storstäder. 2014 avgör väljarna vem man tror på.

Jonas Morian

Följ ämnen i artikeln