Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Bättre för arbetande – sämre för arbetslösa”

Publicerad 2012-04-16

Regeringens prognoser tyder på mer pengar i plånboken för dem med jobb.

Men för sjuka och arbetslösa blir det lägre inkomster.

– Det har varken den här eller förra regeringen brytt sig om, säger Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator.

Lena Mellin, politisk expert på Aftonbladet.

– Vårbudgeten är inte i sig särskilt kul. Det är en allmän inriktning med ekonomiska ramar inför de närmaste åren. Den som hade väntat sig mer kött på benen hade nog väntat sig för mycket, säger Lena Mellin och fortsätter:

– Mest intressanta är Borgs och regeringens prognoser. Sammanfattningsvis kan man säga att i år går det lite bakåt och nästa år vänder det lite framåt igen. Det gäller allt från sysselsättning till statsfinanser.

Reallönen ökar

– Ett glädjande undantag är att löneökningarna väntas bli drygt 3 procent medan inflationen väntas bli drygt en procent – det vill säga att de flesta får reallöneökningar, alltså mer pengar i plånboken.

Hur mycket har det med regeringens politik att göra?

– Det har med regeringens och riksbankens politik att göra och med fackens förhandlingsförmåga. Regeringens uppgift är att sköta ekonomin i stort, med skattepolitiken som främsta instrument. Att inflationen hålls nere är riksbankens främsta uppgift. Facken har förhandlat fram lönerna, säger Lena Mellin.

Svårare för arbetslösa

– Sedan vore ju inte Anders Borg Anders Borg om han ändå inte befarade det värsta. Han vill hålla hårt i plånboken. Som det väderspråk han använder sig av: "Nu är det som aprilväder. Ena dagen går det upp och andra ner". Han vill vara på den säkra sidan med både hängslen och livrem.

Kritiken om att han varit för försiktig, vad säger du om den?

– Han hade själv ett bra försvar för det. De regeringar som inte var det, som Spanien Italien och Frankrike, har väldiga problem nu. Sedan finns det nog grader mellan att ösa ur pengar och bara spara. De har ju gjort saker, även om de varit kritiserade, som att sänka restaurangmomsen, säger Lena Mellin.

Hur ser det ut för dem som är utanför arbetsmarknaden, då?

– De får ju ingen ökning. Alla bidrag och försäkringar ligger kvar på samma nivå som tidigare, så där blir det de facto en liten sänkning eftersom det råder inflation. Så har det varit i många år. Att bli sjuk eller arbetslös blir svårare. Det kommer den ena larmrapporen efter den andra om att färre och färre får 80 procent av sin gamla lön om de blir sjuka eller arbetslösa. Men det har varken den här regeringen eller den förra brytt sig om.