Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Redo för fajt om väljarnas röster

Publicerad 2012-04-16

Ekonomiskpolitiska talespersonen Magdalena Andersson (S) och finansminister Anders Borg (M).

Den som vinner fajten om ekonomin vinner med stor sannolikhet valet 2014.

Den avgörande matchen står mellan finans­minister Anders Borg (M) och ekonomiskpolitiska talespersonen Magdalena Andersson (S).

I kväll möts de i en ­debatt för första gången, för att diskutera regeringens vårbudget som läggs fram i dag.

Duellen i SVT:s ­”Aktuellt” blir den första i slaget om vem som ska hålla i svenska folkets skattekista framöver.

Utbildning

Magdalena Andersson

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus Har en gedigen studiebakgrund. ­Efter Handelshögskolan i Stockholm, där hon tog ut en civilekonomexamen, läste hon en forskarutbildning i national­ekonomi. Har dessutom studerat både i Wien och på ansedda Harvard i USA

Anders Borg

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus Fann sig väl till rätta på Uppsala universitet där han ­läste statskunskap, ekonomisk historia och filosofi. Har dessutom läst en forskarutbildning i nationalekonomi på Stockholms universitet. Har aldrig studerat utomlands.

Erfarenhet

Magdalena Andersson

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus Innan hon blev ekonomiskpolitisk talesperson hade hon aldrig arbetat som politiker, men hon har erfarenhet från SSU. Har under många år verkat i det dolda inom S, bland annat som statssekreterare. De senaste åren har hon varit överdirektör på ­Skatteverket.

Anders Borg

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus Har bred erfarenhet från politiken och från näringslivet. I början av 1990-­­talet var han politisk ­sakkunnig. Lämnade sedan politiken för att ­arbeta som bland annat chefs­ekonom. Finans­minister sedan 2006 och en av Sveriges populäraste­ politiker.

Stil

Magdalena Andersson

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus Skuggfinansministern saknar den klassiska betong­sossiga stilen och skulle kunna förväxlas med en moderat ­eller chef inom finanssektorn. Kompletterar Stefan Löfven. Där han är man, lantis och gammal svetsare är Andersson kvinna, storstadsbo och akademiker. Självsäker.

Anders Borg

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus Ser inte ut som en klassisk moderat och ­hade lika gärna kunnat vara social­demokrat. Är ­nästan lika känd för sin hästsvans som för sitt ­gedigna ekonomiska ­kunnande. Mer lättsam än Fredrik Reinfeldt och hans lite lantliga framtoning går hem i stugorna.

Potential

Magdalena Andersson

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus Ett oprövat kort i den politiska frontlinjen, men ”Magda” har hyllats av sina partikollegor. Hon ses som en av de viktigaste kuggarna i Stefan Löfvens nya lag och fick direkt en proffsigare stämpel än sin föregångare Tommy Waidelich.

Anders Borg

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus Efter snart sex år i regeringen nämns Borg som den naturliga efterträdaren till Reinfeldt. Han har stor ­potential, men är sitt eget största hot. Borg har sagt att rampljuset tär på familjelivet och att han kan lämna politiken inom ett par år. Ett internationellt toppjobb är då att ­vänta – om Borg vill.

Internationell erfarenhet

Magdalena Andersson

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus Stefan Löfven har lyft fram att han via sin fackliga bakgrund jobbat mycket internationellt. Den erfaren­heten saknar Andersson, som dock har studerat vid utländska toppuniversitet.

Anders Borg

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus Har under flera år åkt skytteltrafik till och från Bryssel och till ­internationella toppmöten. Går hem bland sina ministerkollegor utomlands och har dessutom ­prisats av Financial Times som Europas bästa finansminister.

Nätverk

Magdalena Andersson

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus Jobbade under många år ­ytterst nära både Göran Persson och Mona Sahlin vilket gör att hon har lyfts in i deras omfattande kontaktnät. Där finns både ­finanshajar och ­ledarskribenter.

Anders Borg

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus Har ett brett nätverk ­bestående av både europeiska ­toppolitiker och andra tunga ekonomer. Enda plumpen i protokollet är han stött sig med direktörerna i det svenska ­näringslivet.

Trovärdighet

Magdalena Andersson

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus Har en självklar trovärdighet med sig från ­jobbet på Skatteverket, där hon bokstavligt talat ­hade ansvar för svenska folkets pengar. Men trots en gedigen ekonomisk bakgrund är hon fortfarande ett oprövat kort.

Anders Borg

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus Borgs väderliknelser om den svenska ekonomin och bekymrade uppsyn gör att det känns som att han bär ansvaret för ­Sveriges kassakista på sina egna axlar. ­Medan alliansen krisar är förtroendet i de ekonomiska frågorna fortfarande skyhögt.

Totalt:

Magdalena Andersson 20 Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Anders Borg: 28 Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Magdalena Andersson och Anders Borg

Anders Borg

Ålder: 44.

Familj: Gift med Sanna. Har tre barn.

Bor: Katrineholm.

Yrke: Finansminister (M).

Inkomst: 114 000 kr/månad.

Gör på fritiden: Jagar gärna.

Magdalena Andersson

Ålder: 45.

Familj: Gift med ­Richard. Har två barn.

Bor: Nacka.

Yrke: ­Ekonomiskpolitisk talesperson för ­Socialdemokraterna.

Inkomst: ­Hade 90 000 kr/månad på Skatte­verket. Får enligt uppgifter till ­Aftonbladet ­något ­liknande i sin nya roll.

Gör på fritiden: Klättrar mycket.