S-ministrar anmäls i Saudiaffären

Publicerad 2012-04-15

Göran Persson.

Folkpartist anmäler förre statsministern Göran Persson och förra försvarsministern Leni Björklund till KU.

Misstänker att de i praktiken godkände affärsplanerna med Saudiarabien redan 2005.

– Det som står där i avtalet har precis hänt in till sista bokstav, säger Sten Widman (FP).

Riksdagsledamoten Allan Widman (FP) vill att konstitutionsutskottet utreder vad den förra socialdemokratiska regeringen kände till om försvarets affärsplaner med Saudiarabien.

Han menar att S-regeringen i praktiken godkände byggande av en vapenfabrik och försäljningen av ett radarsystem redan 2005, när de upprättade ett ramavtal som beskrev hur samarbetet mellan Sverige och Saudiarabien skulle se ut.

– Nu vet vi att precis det som stod i avtalet mer eller mindre kommer att levereras. Det som står där i avtalet det har i delar precis hänt in till sista bokstav, säger han.

Detaljer i ramavtalet

I samband med att avtalet upprättades hölls en utfrågning om det i KU, där den dåvarande regeringen hävdade att Sverige i och med avtalet inte band sig vid några enskilda exportprojekt. Men enligt Widman är avtalet så pass detaljerat när det gäller upprättandet av en vapenfabrik och försäljningen av ett radarsystem att det får honom att misstänka att regeringen redan kände till planerna.

– Jag frågar mig om det är så att de här affärsplanerna fanns innan det av regeringen tecknade ramavtalet kom till. Då är det så att ramavtalet har anpassat till de affärsplaner som redan fanns, säger han.

Han menar att avtalet i så fall i praktiken innebar ett godkännande av planerna.

"Liknar ett förhandsbesked"

– Om man i regeringen kände till de här aktuella affärsprojekten, då liknar det här mou:t (ramavtalet, red anm) väldigt mycket ett förhandsbesked om att de här affärerna kommer att godkännas om de blir av, säger han.

Enligt KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) kommer de att ta upp den förra regeringens inblandning i samband med den kommande granskningen av vapenaffärerna med Saudiarabien.

– Vi får ta upp en diskussion om de sakerna också i KU. Jag tycker att det är viktigt att man reder ut alla frågor ordentligt, säger han.

Tidigast i höst kommer utfrågningar av inblandade personer äga rum.