SMHI varnar för snökaos

Publicerad 2012-04-06

Redan flera döda i påsktrafiken

Påsktrafiken har redan krävt sina första dödsoffer.

Och risken för fler olyckor på vägarna är stor.

I dag varnar SMHI för snöoväder och halka i ­Götaland och Svealand.

Frontalkrockade En man i 50-årsåldern omkom när han frontalkrockade med en timmerbil i Björksele i Västerbotten. Föraren av timmerbilen klarade sig utan allvarliga skador men chockades.

Snön och halkan skapade kaos på vägarna och skördade två liv i norra Sverige i går.

På morgonen omkom en man i 50-årsåldern när hans bil frontalkrockade med en timmerbil nära ­västerbottniska Björksele. Mannen uppges ha varit hemmahörande i Malå.

Halt på platsen

Föraren till timmerbilen chockades och fördes till Lycksele sjukhus, men klarade sig utan allvarligare skador. Det är oklart vad som orsakade olyckan men polisen uppger att det var halt på platsen.

I går kväll skedde nästa olycka, den här gången i Malå – bara några mil från den första olyckan. Räddningstjänst och ambulans ryckte ut till Östra Gubbträsk där två bilar hade frontalkrockat på väg 1 000. En man i 60-årsåldern omkom. Den andre föraren, en 45-årig man, fördes till lasarettet i Lycksele med allvarliga skador.

– Det är svårt att säga något om orsaken till olyckan, men även här var det halt där bilarna hade krockat, säger Tomas Wretling vid polisens länskommunikationscentral.

60-åringen kom från ett mindre samhälle i närheten av Malå.

Kraschade in i träd

Påskhelgen fick även en svart upptakt: Två personer dog på länsväg 272 utanför Sandviken i förrgår efter att deras fordon kraschat in i ett träd.

Södra Sverige var förskonat från allvarliga trafik­olyckor i går – det var torrt och klart väder. Men i dag drar snöfallet i Norrland söderut och förstärks västerifrån av ett nytt nederbördsområde. Vid sjutiden på långfedagen hade inga allvarligare olyckor rapporterats, men det rådde ishalka och dåligt väglag runt Sundsvall och Örnsköldsvk.

I Götaland och Svealand väntas upp till tio centimeter snö. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för dåligt väglag och snöhalka på vägarna.

– Det blir dåligt väglag i hela södra Sverige, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Kylan vägrar släppa sitt grepp även senare under påskhelgen: Det blir omkring noll eller upp till ett par plusgrader i södra Sverige – och fortsatt under nollan i Norrland.

Trafikinformationstjänsten Läget i trafiken har nu
stängt
Hur är trafikläget hos
dig?
Jämför alla sistaminutenresor med en enda
sökning