Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Han är stor - som Persson

Publicerad 2012-04-06

Rekordhögt förtroende för Löfven i Aftonbladet/Sifo

Förtroendet för Stefan Löfven är det högsta för någon S-ledare ­sedan Göran Perssons glans­dagar.

Men för Åsa Romson (MP), ­Annie Lööf (C) och Jonas ­Sjöstedt (V) faller förtroendet ­enligt Aftonbladet/Sifo.

Stefan Löfvens framgångar i opinionsmätningarna fortsätter. I dag har varannan svensk stort eller mycket stort förtroende för S-ledaren som nyligen firade tvåmånadersjubileum som partiledare.

Det är den högsta siffran för någon S-ledare sedan Göran Perssons klimax strax efter millennieskiftet. Varken Mona Sahlin eller Håkan Juholt nådde upp till 50-procentsstrecket.

För ledarna för tre mindre partier är läget mer bekymmersamt. Förtroendet för Centerpartiets Annie Lööf, Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och ­Miljöpartiets Åsa Romson rasar. Alla tre är, precis som Löfven, nya som partiledare och nu tycks verkligheten ha kommit ikapp dem.

Fredrik Reinfeldt

58 procent

Oförändrat

Som moderatledare har Fredrik Reinfeldt haft det ­motigt under senare tid. Kritik från framför allt borgerliga ledar­sidor om handlingsförlamning och idétorka, öppna schismer inom alliansen och vikande ­väljarstöd har fördystrat hans tillvaro.

Men trots det ligger svenska ­folkets förtroende för Reinfeldt kvar på samma nivå som i förra mätningen, i februari. Till toppen,­ 72 procent i december 2010, är det däremot en bra bit.

Lite mer än nio av tio moderatväljare har stort eller mycket stort förtroende för M-ledaren. Han är därmed den partiledare som har starkast intern ­uppbackning.

Som vanligt har Reinfeldt problem med kvinnorna och de yngre väljarna. De har inte lika högt förtroende som männen.

Stefan Löfven

50 procent

+ 3 procent

Den förvandling Social­demokraterna gått igenom sedan­ Stefan Löfven valdes till parti­ledare för drygt två månader ­sedan kunde inte ens den mest fantasirike föreställa sig. Från konstant sönderfall till fast mark ­under fötterna, kraftigt stigande väljarstöd och förtroende för partiledaren.

Men även Löfven har problem med den yngsta väljargruppen. Och det interna stödet är inte ­lika högt som Reinfeldts: Sju av tio S-väljare har stort eller mycket stort förtroende för Löfven.

Noteras bör också att bara åtta procent helt saknar förtroende för Löfven. Det är den bästa siffran för någon partiledare.

Gustav Fridolin

39 procent

– 4 procent

MP:s manlige språkrör parkerade sig på tredjeplatsen

i förtroendeligan efter att han valdes i maj förra året. Och där ­ligger han fortfarande kvar.

Miljöpartiet försöker etablera sig som den tredje kraften i svensk politik. Ska man se till förtroendesiffrorna för Fridolin och Romson har det hittills lyckats sådär. Förtroendet för dem båda sjunker.

Även internt, bland MP-väljare, sjunker förtroendet för det manliga röret.

Jan Björklund

33 procent

+ 1 procent

FP-ledaren ligger kvar på ungefär samma nivå som i förra mätningen, både bland väljarna i allmänhet och bland FP:s sympatisörer.

Han kämpar för att hamna i rampljuset men har inte lyckats särskilt väl på sista tiden trots uppdraget som vice statsminister. Undantaget är då han nyligen kritiserade ramavtalet med Saudiarabien om vapenexport.

Göran Hägglund

27 procent

– 3 procent

Sedan förrförra mätningen i december har andelen som har stort eller mycket stort förtroende för Göran Hägglund minskat med sju procenten­heter. Då var han mitt uppe i en infekterad strid om partiledarposten med partikollegan Mats Odell.

Möjligen gynnade bråket ­Hägglund, det gav honom de högsta förtroendesiffrorna ­sedan 2007. Nu är det tillbaka på för Hägglund mer normala ­nivåer.

Åsa Romson

25 procent

– 4 procent

Miljöpartiets kvinnliga språkrör tappar förtroende bland väljarna i allmänhet. Nedgången är statistiskt signifikant. Men bland MP:s sympatisörer ligger hon på samma nivå som den manlige parhästen Gustav Fridolin.

Hon har ett större stöd bland kvinnliga väljare vilket den enda andra kvinnliga partiledaren, Annie Lööf, inte har.

Annie Lööf

25 procent

– 5 procent

I september blev Annie Lööf på mindre än en vecka både partiledare och näringsminister och chef för ett stort departement. Detta utan att ha någon ­tidigare erfarenhet alls från regeringsarbete.

Det kan möjligen ­vara orsaken till hennes fall i förtroendebaro­metern. Efter drygt ett halvår har Lööf inte etablerat några band till väljarna att tala om. Nedgången är statistiskt signifikant.

Jonas Sjöstedt

23 procent

– 5 procent

Ännu en nybakad parti­ledare som inte hunnit bli tillräckligt känd av väljarna. Sjöstedt valdes till ny vänsterledare

i början av januari och fick överraskande höga siffror i den första förtroendemätning han var med i.

Nu ligger han på samma nivå som företrädaren Lars Ohly. Nedgången är statistiskt signifikant.

Jimmie Åkesson

9 procent

Oförändrat

Förtroendet för Åkesson är fortfarande rekordlågt bland väljarna i allmänhet. Men nu rasar det även bland SD:s sympatisörer.

I februari hade 78 procent av SD:s sympatisörer stort eller mycket stort förtroende för Jimmie Åkesson. I den här mätningen är det 62 procent, den sämsta siffran för alla partiledare.

Åkesson har sina främsta stödtrupper bland de yngsta väljarna, och där särskilt bland män.

Aftonbladet/Sifos unika mätningar av förtroendet för riksdagens partiledare inleddes för 18 år sedan. Det visar sig ofta att förtroendet för partiledaren ger en väl så trovärdig bild av väljarnas bild av partiet som de traditionella väljar­barometrarna.

Exempelvis visade den mätning vi publicerade i julas att 44 procent helt saknade förtroende för dåvarande S-ledaren Håkan Juholt medan 16 procent hade stort eller mycket stort förtroende för honom. En knapp månad senare avgick han.

Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval på 977 personer över 18 år mellan 2 och 4 april.