Earth Hour ger ingen effekt
Publicerad 2012-04-01
Att släcka ner för att belysa klimatproblemen gör ingen skillnad.
Trots att varannan svensk deltog ökade elanvändningen:
– I Sverige låg toppen i går kväll i just den timmen, säger Fredrik Karlsson vid Fortum.
Enligt en uppskattning från myndigheten Svenska Kraftnät gick elförbrukningen ner knappt 200 megawatt. Vilket motsvaras av ungefär två miljoner släckta lågenergilampor på 10 watt.
– Det är jättesvårt att se, vi kan inte peka ut när Earth Hour börjar. Och det här är vad vi såg förra året också, men det är ungefär den här storleksordningen och det är väldigt svårt att se, det är för lite i den stora förbrukningsnivån. Vår prognos låg på 18-19000 megawatts användning och då är inte 200 megawatt så mycket, säger Maria Järdeberg, presschef vid vid Svenska Kraftnät.
"Topp i förbrukningen"
Enligt SIFO deltog varannan svensk i Earth Hour som genomfördes för första gången i Sverige 2008. Men effekten av en timmes mörker uteblev hos elbolagen.
– Det var faktiskt ingen större skillnad i effektanvändningen. I våra nät märktes det egentligen ingen skillnad varken före eller efter, i princip såg effektuttaget ut som under förra helgen. I hela Sverige låg toppen igår kväll i just den timmen mellan klockan åtta och nio, säger Fredrik Karlsson, kommunikationschef vid Fortum.
Industrier slukar el
Nedsläckning av belysning i form av olika lågeneriglampor gör ingen skillnad eftersom dessa står för en liten del av totala effektuttagen.
– Man kan inte säga att det är en succé eller ett misslyckande eftersom man inte kan räkna med att effekten gå ner så mycket. Vi har pappersbruk, gruvor och järnvägar med tågtrafik som fortfarande går och drar större effektuttag, säger Fredrik Karlsson.
Vädret påverkar förbrukningen
Den mörka timmen ger inget resultat. Utan det som framförallt har påverkat effektuttaget är den senaste veckans kalla väderomslag.
– Det som påverkar är framförallt vädret, temperaturen styr effektuttaget enormt mycket. På helgerna är det mindre än på vardagarna och det beror mycket på kontorsmiljöer som är stängda över helgen. Vårt problem är egentligen inte att vi har el utan de länder som inte har el, de som måste elda med fotogenlampor. Det är inte elen i sig som är problemet utan är klimatfrågan, säger Fredrik Karlsson.