Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

USA-soldaten dödade 17 civila – i två vändor

Publicerad 2012-03-25

Anhöriga till offren får 310 000 kr i ersättning

Den amerikanske sergeanten Robert Bales anklagas för att ha mördat civila i Afghanistan.

Enligt nya uppgifter ska Bales ha återvänt till basen – innan han gått till nästa by och mördat ännu fler.

Nu väcks frågor om säkerheten på de amerikanska baserna, rapporterar Reuters.

Samtidigt uppges anhöriga till offren ha fått 50 000 dollar var som kompensation för massakern

Uppgifterna om att morden skedde i två steg kommer från en amerikansk tjänsteman, som anonymt talat med nyhetsbyrån Reuters.

Det var under natten den 11 mars som Bales i skydd av mörkret sköt ihjäl 17 personer i två byar i distriktet Panjwai, i Kandaharprovinsen. Vilken by som drabbades först är oklart.

Nio barn

Sergeanten och tvåbarnspappan Robert Bales, 38, sitter i väntan på rättegång i militärfängelset Leavenworth i Kansas. Han åtalades i fredags för mord på nio barn och åtta vuxna. Han åtalas dessutom för misshandel och mordförsök efter att ha skadat ytterligare två vuxna och fyra barn.

Motivet till vansinnesdådet är fortfarande inte känt.

Källor har uppgett till nyhetsbyråerna att Bales druckit alkohol och att han skulle haft äktenskapliga problem. Uppgifterna har dock avfärdats av Bales försvarsadvokat, som hävdar att Bales dagen innan sett en soldat förlora benet i en mina och att sergeanten var missnöjd med att tvingas återvända till mellanöstern.

Bales har tidigare uppgett att han inte minns något av kvällen.

Betalar 310 000 kr - per liv

Relationen mellan USA och Afghanistan är minst sagt frostig, rapporterar Reuters. Afghanistans president Hamid Karzai kräver att Nato lämnar byarna och håller sig till de stora baserna. Trupperna måste också sluta med de nattliga räder som används som taktik för att minska motståndet, enligt presidenten.

I går ska USA:s president Barack Obama ha skänkt 50 000 dollar, cirka 310 000 svenska kronor, var till de familjer som förlorade en medlem i vansinnesdådet. De personer som skadades ska ha fått 11 000 kronor var, uppger AP.

Talibanska rebeller har sagt att de kommer att hämnas på Nato för Bales vansinnesdåd.

Om Robert Bales döms i militärdomstol riskerar han dödsstraff.